U 2016. godini očekuje se povećanje direktnih stranih ulaganja

0
20

Doboj – Strana direktna ulaganja u BiH u narednoj godini bi se prema projekcijama trebala kretati oko 2,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je procentualno povećanje od 0,2 odsto u odnosu na ovu godinu, potvrđeno je u Direkciji za ekonomsko planiranje BiH.

Ako bi se stvorili povoljniji uslovi, moguć je početak realizacije više ranije prolongiranih projekata iz elektroenergetike, kao što su Termoelektrana “Ugljevik tri” u vrijednosti od preko milijardu KM, te izgradnje malih hidroelektrana “Ulog” i “Mrsovo”. Uz to bi realizacija projekata izgradnje autoputa na dionici Doboj Jug-Žepče, na bazi koncesije, te dionice u okviru koridora “5 C” Doboj-Vukosavlje na principu javnog privatnog partnerstva mogli donijeti od 100 do 200 miliona evra na godišnjem nivou. Kao realna opcija pojavljuje se i početak djelimične privatizacije firmi iz oblasti telekomunikacija u državnom vlasništvu.Prema očekivanjima, za 2018. godinu direktna strana ulaganja bi iznosila oko 2,9 odsto, a u 2019. godini oko tri odsto BDP.

Ulaganja u elektroenergetski sektor, nastavak ulaganja u izgradnju putnih komunikacija i najavljena privatizacija dijela telekomunikacionih kompanija bili bi glavni nosioci ulaganja.U tim godinama može se očekivati i početak značajnijeg ulaganja u turističke projekate “Buroj-ozon” i Eko zona “Vlašić”, ukoliko bi se ostvarili potrebni preduslovi dobijanja svih dozvola i eksproprijacije zemljišta u prethodnom periodu. Moguće usporavanje privrednog rasta praćeno manjim direktnim ulaganjem iz zemalja EU i zemalja iz okruženja neodložno bi se odrazilo i u BiH.

Ovo bi se odrazilo na smanjeno interesovanje stranih ulagača za ulaganja u elektroenergetski sektor, infrastrukturne projekte, te proces privatizacije preostalog državnog kapitala. Kao prepreka bi se mogla pojaviti i smanjena potreba za električnom energijom u regionu uzrokovana manjom ekonomskom aktivnošću i padom cijena električne energije na tržištu.

(Srna/Hayat/Foto: Ilustracija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime