U 2015. godini pojedinima na Univerzitetu za rad preko norme isplaćeno preko 9.000 KM

0
1

U 2015. godini pojedinima na Univerzitetu za rad preko norme isplaćeno preko 9.000 KM

Bihać – Univerzitet u Bihaću je ustanova koja je nakon osnivanja prije skoro 20 godina bio uzdanica lokalnog razvoja u svim segmentima društva.

Danas, nakon skoro 20 godina postojanja, ta ustanova se nalazi pred kolapsom. Niko nije kriv za takvo stanje na Univerzitetu, već uglavnom kadrovi koji su se s vremnom politički podobni uvlačili na pozicije, tako da slučaj Senata i većine u Senatu nije slučajan.

Kako kolokvijalno na ulicama Bihaća, ali i ostalih općina u Krajini nazivaju ovu visokoškolsku ustanovu, boli one koji su ipak sticali znanje na ovoj visokoškolskoj ustanovi, boli one izuzetke koji su tu zahvaljujući svojim strukovnim sposobnostima i znanju, svom naučnom radu i posvećenosti nauci. Da, ostali smo dužni naziv koji su mu građani dali, a to je “groblje propalih političara”.

Bez imenovanja bilo koga, znamo ko je na kakav način na određenoj poziciji, a posljednji Izvještaj Federalne revizije koji je dostupan na službenoj stranici ove institucije, je više nego šokantan, a za ovaj put ćemo izdvojiti samo jedan dio izvještaja koji glasi, citiramo:

Također, utvrdili smo je da je rješenjima o povjeravanju nastavnih predmeta nastavnicima u radnom odnosu koji su bili u obavezi izvoditi nastavne predmete preko norme, a da prethodno provedenim ponovljenim konkursima ti predmeti nisu obuhvaćeni i odnose se na Ekonomski, i Tehnički fakultet, kao i Visoku zdravstvenu školu. Tako su samo za ostvarene sate preko norma pojedini profesori-nastavnici ostvarili i do 9.094 KM u 2015. godini.

Skupština je imenovala novi Upravni odbor, taj Upravni odbor je dobio zadatak da smijeni dekane, prorektore i rektora 3 dana nakon stupanja na snagu izmjena Zakona koji je donesen na posljednjoj sjednici Skupštine. Čudno je kako se akademci ne oglašavaju po ovom pitanju? Čekamo Upravni odbor, vratite Univerzitet u stručne ruke, uzmite ga politici!

IZVOR: USN.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime