U 2013.godini inspekcije izrekle kazne od 9 miliona maraka

0
0

SetWidth678-inspekcijeSarajevo – Porezna uprava Federacije BiH već duži vremenski period provodi pojačan inspekcijski nadzor u okviru kojeg vrši kontrolu iz svoje nadležnosti: kontrolu uplate poreza na dobit, poreza na dohodak, uplate doprinosa, rada na crno, rada bez odborenja i ostale zakonom propisane obaveze.

To je izjavio direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović povodom najnovije inicijative Vlade Federacije BiH o pojačanom inspekcijskom nadzoru rada na crno, rada bez odborenja, uplate doprinosa i kontrole primjene Zakona o fiskalnim sistemima na području Federacije BiH. Aktivnosti koje su počele jučer, kako je kazao Arifović, Porezna uprava Federacije BiH provodi duži period, a posebno od 25. januara ove godine, po preporuci premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

-Naglašavamo da inspektori Porezne uprave Federacije BiH svakodnevno provode inspekcijski nadzor (u toku radnog vremena, ali i u popodnevnim i kasnim noćnim satima te u dane vikenda) u cilju povećanja porezne discipline, a što je uticalo na povećanje naplate doprinosa koji su u periodu januar – septembar 2013. veći za 3,31 posto ili za 85,69 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja dobru osnovu za stabilizaciju i povećanje prihoda po osnovu doprinosa koja se želi postići ovom aktivnošću – dodao je Arifagić.

Više od 5.000 prekršajnih naloga

On je kazao da je od 25. januara do 13. oktobra ove godine izvršeno ukupno 7.985 inspekcijskih nadzora (u toku i van radnog vremena i u dane vikenda), od čega se 40 posto odnosi na kontrole koje su izvršene van redovnog radnog vremena, u noćnim satima i u dane vikenda. Zbog utvrđenih nepravilnosti: rada bez odborenja nadležnog organa, neevidentiranja prometa i neizdavanja fiskalnih računa, angažovanja neprijavljenih radnika, neplaćanja doprinosa i drugih nepravilnosti izdato je ukupno 5.655 prekršajnih naloga sa visinom izrečenih kazni u iznosu od 8.905.732 KM. U toku kontrola zatečeno je 1.734 neprijavljenih radnika.

– Zbog neposjedovanja odobrenja za rad izdato je 520 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, a zapečaćeno je 376 objekata – izdvojio je Arifović.

U okviru svih aktivnosti koje poduzima, kako je dodao, Porezna uprava Federacije BiH je na dobrom putu da poveća poreznu disciplinu. Rezultati provedenih kontrola u najvećem broju slučajeva pokazali su nepravilnosti: bespravan rad, neposjedovanje fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa na server Porezne uprave Federacije BiH i neizdavanje fiskalnih računa, postojanje raznih softverskih rješenja na fiskalnim uređajima koja kod klijenata stvaraju privid zakonitog evidentiranja prometa, ne vođenje knjige dnevnih izvještaja, angažovanje neprijavljenih radnika, neplaćanje doprinosa i druge nepravilnosti.

Veći efekat fiskalizacije

Podaci sa terena pokazuju da još postoji veliki broj radnika koji rade na crno i to predstavlja poseban problem u čije se rješevanje, kako ističu iz Porezne uprave FBiH, trebaju uključiti i drugi nadležni organi. Radi postizanja još većih efekata fiskalizacije iz Porezne uprave FBiH ističu da bi ova aktivnost trebala biti proširena i na ostale organe nadležne za nadzor nad primjenom Zakona o fiskalnim sistemima, prije svega na Federalnu upravu za inspekcijske poslove, jer Porezna uprava FBiH sa postojećim kadrovskim mogućnostima ne može samostalno osigurati potpunu primjenu Zakona, prenosi Fena.

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime