Tvrtko Kulenović kandidat za nobelovu nagradu

0
21

tvrtko_kulenovic11032015-620x400Sarajevo – Povodom 80. godišnjice rođenja književnika, esejiste, teoretičara, pripovjedača, profesora Tvrtka Kulenovića 31. internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima2015 Infinity ”organizovao je književni susret u Narodnom pozorištu Sarajevo. Filozofski fakultet i časopis ”Sarajevske sveske”,Tvrtka Kulenovića su kandidovali za Nobelovu nagradu za književnost u 2015. godini.

O stvaralačkom opusu Tvrtka Kulenovića, govorili su profesori s Filozofskog fakulteta u Sarajevu: dr. Edin Pobrić, dr. Almir Bašović i dr. Muhamed Dželilović.

Dželilović je naveo da Tvrtka Kulenovića krase ljudska otvorenost i sposobnost.

”Znanje je stvar nauke. Stvar mišljenja je istina. A istine se mogu podijeliti na četiri tipa:naučne, političke,umjetničke i istine ljubavi.

Mislim da nema nijedno djelo Tvrtka Kulenovića u kojem nemamo posla sa sve četiri ove istine. To je njegova veličina kao umjetnika, kao profesora esejiste. To njegovo ogromno znanje iz najrazličitijih oblasti te nevjerovatna sposobnost uvezivanja elemenata tih elemenata znanja”,navodi Dželilović.

Profesor Dželilović jedan od inicijatora Tvrtkove kandidature izrazio je radost zbog činjenice da smo napokon postali sredina na koju se šalju takozvana pozitivna pisma.

Profesor Pobrić je podržao Dželilovićevo izlaganje potvrdivši da je sve oko Tvrtka Kulenovića ljubav.

Sam Kulenović kako smatra Edin Pobrić nije pisac koji pojašnjava, on sve radi u svrhu priče. On je takođe autor koji razara žanrove, kod koga esej postaje roman, putopis esej… Prisjetio se Tvrtkovih predavanja na koja su dolazili i studenti sa drugih fakulteta.

Prema riječima Almira Bašovića,Kulenović ne piše drame za pozorišne scene nego radiodrame, drame u kojima se osjeti snaga riječi.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime