Tvrdnje Agencije za statistiku: Popis stanovništva u BiH nije propao

0
0

popis-torba

BiH – Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini ni u kojem slučaju nije propao, rekao je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Mi smo još u zakonskom roku. Istina, imamo sve manje vremena da obradimo i objavimo rezultate, međutim, imaju još tri i po mjeseca tako da, uz intenzivan rad, ukoliko se u skorom vremenu postigne dogovor i usvoji jedinstveni program za obradu, mi možemo još uvijek stići obraditi te podatke i objaviti rezultate popisa stanovništva – naveo je Jukić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Na sjednici Centralnog popisnog birao u dva navrata prošle i ove sedmice nije se uspjelo doći do rješenja o usvajanju jedinstvenog programa za obradu za što se rok postavljao do 15. marta.

– Želim vjerovati da ćemo mi jedinstveni program usvojiti u skoro vrijeme i onda ćemo imati ne puno, ali ipak, dovoljno vremena da završimo obradu rezultata popisa. Ukoliko bude drugačije, odnosno bude potrebe rok se može i produljiti. Ali, ja očekujem da ćemo mi to uraditi u zakonom predviđenom roku”, rekao je Jukić.

Najspornije pitanje zbog kojeg nema saglasnosti na Centralnom popisnom birou jeste definiranje rezidenata, odnosno kako će se tretirati oni koji rade i školuju se izvan BiH.

– Sva pitanja koja nisu na neki način riješena ili su sporna tiču se upravo određivanje rezidenta. I pitanje člana 40. (popis osoba koji žive u inostranstvu) i metoda, definiranje i zakonitog ili nekazonitog, odnosno da li su izjavu dala maloljetna djeca i da li se ta izjava može smatrati da je relevantna i uključiti se u obradu ili se kao takva treba isključiti kao nezakonita. To su ta tri pitanja o kojima ćemo mi nastaviti razgovarati, tražiti rješenja, a sva se pitanja tiču upravo izvođenja rezidenta – naveo je Jukić.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. su objavljeni 5. novembra 2013. godine. Prema toj publikaciji su 3.791.662 osobe popisane, 2.371.603 osobe u FBiH, 1.326.991 u RS-u i u Distriktu Brčko 93.028 osoba. Rezultati po općinama i naseljenim mjestima objavljeni su 6. decembra 2013. i u njima su izneseni podaci o broju stanovnika po naseljenim mjestima, broju domaćinstava i broju popisanih stanova u svim općinama Bosne i Hercegovine.

Preliminarni rezultati popisa podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka, a konačni rezultati popisa planirano je da budu publikovani sukcesivno, nakon završetka obrade podataka, i to najkasnije do 1. jula 2016. godine.

S obzirom na to da se moglo desiti da je ista osoba u preliminarnim rezultatima prikazana dva puta, jednom u mjestu u kojem živi njeno domaćinstvo, a drugi put u mjestu u kome se školuje ili radi, ovaj duplicitet će biti eliminiran u konačnim rezultatima popisa nakon obrade podataka.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime