TV Pink i tajni transkripti

0
43

mitovictvpinkZa sve “naše” gledaoce realitija šoua na TV PINK pod nazivom FARMA ili ZVEZDE GRANDA ili GRAND PARADA smatram da vrijedi da pročitaju isječak iz knjige “Slobodan Milošević-Tajni transkripti 1995-1998”.

Tajni transkripti telefonskih razgovora bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića prvi put su objavljeni 2007. godine u knjizi Dušana Vira”Slobodan Milošević-Anatomija zločina”, i to kao specijalni dodatak na preko tri stotine stranica.

Iz razgovora se može vidjeti kako je funkcionirala porodica Milošević (Mira Marković, Slobodan, kćerka Marija i sin Marko) u periodu nakon sklapanja Dejtonskog sporazuma 1995. pa sve do 1998. godine.

Isto tako iz transkripata se može vidjeti odnos porodice Milošević sa svojim najbližim saradnicima i prijateljima, prije svega sa Milanom Milutinovićem i njegovom ženom Olgom (ministar vanjskih poslova i poslije predsjednik Srbije), Draganom Hadži Antićem (glavnim urednikom dnevnog lista Politika), Željkom Mitrovićem (vlasnik TV PINK), Momirom Bulatovićem (predsjednik Crne Gore i poslije premijer Vlade SR Jugoslavije).

Pink International Company, vlasnika Željka Mitrovića, je privatna, medijska korporacija koju čine komercijalna televizija koja svoje programe emituje u nekoliko država na nekoliko kanala (TV Pink), radio stanica (Radio Pink) i kompleks filmske produkcije ( Pink Films International).

Osnovana je 1993. godine kao jedna od prvih medijskih kompanija u privatnom vlasništvu u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Krajem 1994. godine, Pink International je napravio korak u svojem razvoju osnivanjem televizije – TV PINK. Emitovanje je počelo iz malog studija dok je signal u početku pokrivao samo grad Beograd.

TV PINK je zahvaljujući svojim vezama sa vladajućom porodicom Milošević-Marković brzo napredovala i do 1998. godine TV Pink je imala 100 % nacionalnu pokrivenost (Srbija, Crna Gora) kao i lidersku poziciju u gledanosti i advertising tržistu, na kojoj se nalazi i dan danas. Nakon toga je krenulo osnivanja PINK-a po državama bivše SFR Jugoslavije.

Inače Željko Mitrović je bio jedan od glavnih članova JUL (Jugoslovenska udružena levica), stranke koju je vodila žena Slobodana Miloševića, Mira Marković.

Ukratko ćemo objasniti i riječ reality show. Reality show je anglizam koji označava posebnu vrstu televizijskih emisija u kojima se prati život običnih ljudi.

Reality show obično je natjecateljskog karaktera. Cilj je natjecanja steći popularnost u gledatelja, te u konačnici zahvaljujući tome osvojiti nagradu.

SLIJEDI:

Isječak iz knjige: “Slobodan Milošević-Tajni transkripti 1995-1998”.

str.276,277

01.12. 1997.

10: 59h

Razgovor Mire Marković (žena Slobodana Miloševića) sa Željkom Mitrovićem, vlasnikom Pinka, u kojem Mira naručuje televizijsku emisiju koja bi trebala da iskompromituje predsjedničke kandidate Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića uz napomenu kako im ne odgovara “varijanta u kojoj je Vuk nadgovorio Šešelja”.

Emisija o kojoj govore je emitovana na RTS-u 29.11.1997. godine i može se naći na Youtube.

Željko: Željko Mitrović kraj telefona.

X: Željko, momenat samo.

Mira: Alo?

Željko: Zdravo, Miro.

Mira: Željko, ja, ne zovem te zbog onog jučer, nego te zovem iz drugih razloga. Treba da ti dam neke zadatke. Što se tiče onog juče, čula sam se sa Milanom (misli se na Milana Milutinovića). On kaže da mu je to bilo malo 20 minuta, pola sata. Da nije bilo zamišljeno.

Željko: Nije pola sata, nego sat vremena. On uopšte ne zna šta smo sve zamislili.

Mira: Javi mu se, pa mu objasni, Željko.

Željko: Hoću.

Mira: Najbolje da ja tu ne budem medijator.

Željko: Ceo problem je u tome štose on zatvorio i ne da. Pustio je neke ljude koje. ..

Mira: Željko, pa javi mu se, pa mu objasni ili neka ga zove Vulin pa mu zajedno objasnite. Je li došao Vulin?

Željko: Jeste. Pa ja i Aca smo zajedno spremali tu stvar.

Mira: Evo, pazi šta ima da ti kažem. Mi bi imali sad neke zadatke oko ovog intervjua što je bio preksinoć. Ja ću Aci Vulinu sve da kažem šta treba da se uradi, a evo šta bi ti mogao da uradiš. Da ti napraviš jednu emisiju iz onog duela.

Željko: Mogu ja onako u kompletu, recimo, da repriziram.

Mira: U kompletu, a razmisli da je pustiš u kompletu ili da uzmeš odlomke koji su naročito kompromitantni. Pazi, nama ne odgovara varijanta u kojoj je Vuk nadgovorio Šešelja.

Željko: Jeste.

Mira: Nismo mi sada srećni jer je Šešelj koji je pobedio Lilića* propao (Naime, prva dva pokušaja održavanja predsedničkih izbora u Srbiji bila su poništena zbog nedovoljnog broja birača koji su se odazvali. Na njima je predsednički kandidat SPS-a, JUL-a i Nove demokratije bio Zoran Lilić, koga je u oba prva kruga Vojislav Šešelj dobio. Tek u trećem pokušaju, koalicija SPS-a, JUL-a i Nove demokratije izašla je sa Milanom Milutinovićem kao svojim predsedničkim kandidatom ). Nećemo valjda da hranimo Vuka.

Željko: Naravno. Moramo izabrati mesta koja kompromituju obojicu. Značiuzeti najgora mesta i iz jednog i iz drugog.

Mira: Tu treba da se napravi jedna maštovita režija.

Željko: Jeste. Možda posebna emisija. Da ima duha. Videću ja danas da napravimo to u toku dana i da večeras već pošaljem kola, možda ako hoćeš da pogledaš.

Mira: Čekaj, ja nisam u Beogradu. Sutra sam ujutro ja u Beogradu.

Željko: Pa, dobro. Mi ćemo to danas izmontirati i ja ću to, ako ne stignem večeras.

Mira: Znaš, ti meni možeš da se javiš, ako si to izmontirao danas da mi neko doveče donese kad Slobi donose poštu, a ako ne, onda sutra kad ja dođem u Beograd.

Željko: Znači sutra ćemo to mi već emitovati sigurno. Ujutro ćeš ti to najkasnije vidjeti, a ja ću probati da večeras već, pa ću poslati s tom poštom ili ako ne bude stiglo poštom, videću, možda napravim neku polustudijsku verziju, pa onda da izmontiramo da ne bi bila samo sirova seča.

Mira: I sad pazi šta mi treba još. Ja sam zvala u JUL, pa tamo na moj telefon koji ja jedino znam se niko ne javlja. Ja sam Bisu pustila da danas ne dolazi, jer je radila, ali molim te, pokušaj da nađeš Vulina, da mi se javi Vulin i da mi se javi Žika iz Borbe.

Željko: OK. Evo sad ću se čuti sa Acom odma’ i javiće vam se na ovaj isti broj.

Mira: Aci kaži nek on nađe Žiku Đorđevića.

Željko: OK. Zovem odmah i odmah se javljam.

Mira: Dobro. Ćao !

Željko: Važi Miro. Ćao !

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime