Tužna godišnjica: Dan kada je HVO ubio 116 bošnjačkih civila u Ahmićima

0
16

Rezultat slika za Tužna godišnjica: Dan kada je HVO ubio 116 bošnjačkih civila u Ahmićima

Danas se navršava 26 godina od pokolja u selu Ahmići kod Viteza, koji su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane nad bošnjačkim civilima. Tog 16. aprila 1993. godine zvjerski je ubijeno 116 civila, 32 žene, 11-ero djece mlađe od 18 godina. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena. Do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci 29 ubijenih Bošnjaka, a među njima i Ćelebije Ahmić za kojom sve ove godine traga sin Atif.

Svirepo ubijeni roditelji

– Nikada neću prestati tragati za mojom majkom Ćelebijom koja je tog 16. aprila zvjerski ubijena sa ocem Hazimom koji je bio hafiz. Majka je rođena 1926. godine. Niko neće da kaže gdje se nalaze tijela žrtava. Neko ih skriva, zna istinu, ali ne želi da je kaže. Ali mi ćemo i dalje tragati. Ja sam se tog kobnog dana 16. aprila zadesio u Zenici, tada sam imao 34 godine. Htio sam se vratiti u Ahmiće, ali dan prije svi prilazi prema Ahmićima su bili blokirani, tako da sam bio spriječen da se vratim. Napad na selo je počeo kada se sa džamija začuo ezan za sabah-namaz. Napali su sa tri strane. To je bila naredba s viših instanci da ubijaju sve što se kreće, nikoga nisu poštedjeli, ni djecu, žene, starce – priča nam sa tugom Atif Ahmić koji je i predsjednik Udruženja žrtava “16. april Ahmići”.

Kaže da su tom prilikom uništeni osnovna škola, dvije džamije koje su izgrađene u selu, kuće…

– Moj rahmetli otac je bio vakif Donje džamije, a izgrađena je i Gornja džamija. Obje su sravnjene sa zemljom. U Ahmićima je sve bilo uništeno do temelja. Minaret je na Donjoj džamiji bio miniran. Ta slika je obišla cijeli svijet. Moji svirepo ubijeni roditelji za života su bili donatori za gradnju katoličke kapele u Ahmićima. Dio svoje zemlje su dali za lokaciju na kojoj se nalazi katoličko groblje. Pomagali su katoličku zajednicu i to im se dogodilo – ispričao nam je Atif koji živi u Ahmićima i poručuje kako uprkos svemu treba izgrađivati zajednički život u ovom mjestu.

Za njima se još traga

 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da zločini u Ahmićima nad bošnjačkim stanovništvom predstavljaju zločin protiv čovječnosti. Za ovaj zločin osuđeni su: Dario Kordić (25 godina zatvora), Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od šest do deset godina zbog učestvovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivnje. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice. Na deset godina u Hagu je osuđen i Miroslav Bralo, koji je lično srušio ahmićku džamiju.

Pobijeni su civili 

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stewart.

– Nisam mogao vjerovati da se to desilo u Evropi 1993. godine. Bio sam šokiran i pitao sam se kako je to iko mogao učiniti ženama, djeci, starcima. Ljudi koji su ovdje ubijeni je akt genocida. Tehnički, to je bio genocid, željelo se uništiti ovo mjesto. Ja sam sahranio 104 osobe, u masovnoj grobnici u Vitezu. Moji vojnici i ja smo ih sahranili. Nismo mogli vjerovati da to radimo – prisjetio se svojevremeno Stewart.

Prije 26 godina, bio je petak, tog 16. aprila u 5.30 sati pripadnci Anti-terorističke bojne Vojne Policije HVO-a “Jokeri”, Viteška brigada HVO-a, PPN Vitezovi te brigada “Nikola Šubić Zrinski”, istovremeno su napali naselja Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. Hrvatski stanovnici tih sela su pravovremeno upozoreni o napadu, a neki su čak i učestvovali u njemu. Hrvatske žene i djeca su evakuirani dan prije napada. Tog jutra, HVO vozila blokirala su glavne ceste, a napad je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu gdje su vojnici čekali i pucali na ljude.

Traganje za istinom i gradnja suživota

Male grupe od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili i ubijali mještane. Kada je napad završen, iza vojnika HVO-a ostalo je 116 ubijenih ljudi. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, i to najvjerojatnije bacačima plamena. Od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno je njih 180.

Ahmići danas 

U organizaciju Medžlisa Islamske zajednice Vitez i Udruženja žrtava “16. april Ahmići” danas će se obilježiti 26 godina od ubistva bošnjačkog stanovništva u Ahmića pod sloganom “Tragamo za istinom i gradimo suživot”.

– Sa šehidskog mezarja u Vitezu će krenuti jedna povorka od 500 do 1.000 građana, omladine do Ahmića, sjećajući se ubijenih Ahmićana. U 11 sati u zgradi Medžlisa IZ Vitez održat će se komemoracija “26 godina od ubijanja Ahmićana”. U 12.30 sati planirano je polaganje cvijeća na spomen-obolježju u Ahmićima. U 13 sati u Gornjoj džamiji održat će se vjerski program – ispričao nam je Atif Ahmić.

Izvor:FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime