Tuzlansku fabriku deterdženata “Dita” preuzima beogradska “Beohemija” – Radnici na poslu već 8. januara

0
3

dita_tuzla_081012Tuzla – Tromjesečni protest radnika fabrike deterdženata ˝Dita˝ iz Tuzle konačno je urodio plodom. Naime, već 8. januara radnici bi trebalo da budu na radnim mjestima, a to im omogućuje potpisani Protokol o budućoj saradnji koji je potpisan između ˝Beohemije˝ iz Beograda i tuzlanske ˝Dite˝, istaknuto je na danas (3. januar 2013. godine) održanoj konferenciji za medije u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona. Ovaj Protokol već je počeo davati rezultate, a jedan od njih je isplaćena prva od 19 neisplaćenih plata.

U narednih nekoliko dana radnici će dobiti još jednu zaostalu platu, a biće im uplaćeno i zdravstveno osiguranje. Prema riječima predsjednika Sindikata fabrike deterdženata ˝Dita˝ Dževada Mehmedovića, jedan od osnovnih ciljeva prije potpisivanja Protokola bio je nastaviti rad fabrike i ne dozvoliti njen odlazak pod stečaj.

– U ovom Protokolu koji smo potpisali sa predstavnicima “Beohemije” dogovoreno je da 31. decembra prošle godine bude uplaćena jedna plata, što je i urađeno. Također, dogovorili smo da do 10. januara 2013. bude uplaćena druga plata, te 20.000 KM za zdravstveno osiguranje kako bi se mogle ovjeriti knjižice jer imamo dosta radnika koji su bolesni. Mi od 8. januara nastavljamo sa proizvodnjom u fabrici i januarska plata će biti isplaćena 5. februara. Ona će, dakle biti isplaćena za izrađeni mjesec januar- istakao je Mehmedović.

Važno je kazati da ovaj Protokol važi samo do okončanja procesa, odnosno zvaničnog prelaska ˝Dite˝ u vlasništvo ˝Beohemije˝.

– Prilikom prelaska Sindikat će sa vlasnikom “Beohemije” napraviti novi ugovor u kojem će biti sadržana sva naša potraživanja, a to je, između ostalog 18 plata, 42 mjeseca staža. Mi smo dobili i obećanje od vlasnika “Beohemije” da će prema zakonima u BiH radnici koji ne žele više raditi u “Diti” imati mogućnost da naplate svoja potraživanja i samovoljno napuste fabriku- dodao je Mehmedović.

Predsjednica Granskog sindikata hemije i nemetala Kata Iveljić kaže, da ukoliko sa tehničke strane sve bude spremno, izvršni i finansijski direktor “Beohemije” mogli bi ući u ˝Ditu˝ već 8. januara.

– Kako je u Protokolu navedeno, stručne službe moraju ući, uraditi reviziju poslovnih knjiga, nakon čega će se znati stvarne obaveze. Nas u Sindikatu zanimaju stvarne obaveze prema radnicima, a to su obaveze prema fondovima, neisplaćene plaće, te vraćanje svih radnika na radna mjesta- istakla je Iveljićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček ističe da je resorno ministarstvo zaduženo za pomno praćenje realizacije Protokola o saradnji.

– U slučaju da dođe do odstupanja u toku realizacije resorno ministarstvo je dužno odmah da reaguje. Ovo je zaista bitan trenutak za hemijsku industriju TK, i moram reći da sam i sam uvijek tvrdio da bez “Dite” nema hemijskog sektora TK – kazao je ministar Knežiček.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime