Tuzlanski kanton: Najviše korupcije u oblasti obrazovanja

0
7

Cak-75-posto-zagrebackih-studenata-vara-na-ispitimaTuzla  ̶  Korupcija je postala dio svakodnevnice u bh. društvu. A po statitistici, ne manjka je ni u Tuzlanskom kantonu. Podaci Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK govore da je najviše korupcije u obrazovanju, ali je zabilježeno postojanje i u drugim oblastim, poput zdravstva.

Obrazovanje je oblast u kome su koruptivne radnje najčešće. Prema istraživanjima brojnih organizacija, a i podaci Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona potvrđuju da je najviše slučajeva korupcije zabilježeno u toj oblasti. Bar to pokazuju prijave koje stignu na adresu te komisije. Prema riječima predsjednika komisije Sabida Zekana, najviše prijava se odnosi na neregularnosti oko zapošljavanja u obrazovnim ustanovama u Tuzlanskom kantonu.

‘Prije svega to je primjena Pravilnika o zapošljavanju zaposlenika u srednje i osnovne škole. Mislim da je taj pravilnik koji je trenutno važeći, koji je napravljen u ranijem sazivu vlade imao određene nedorečenosti i na osnovu tog pravilnika postojala je mogućnost korupcije”, kaže Zekan.

Poslije nezaposlenosti, korupcija je gorući problem i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Pored obrazovanja, najviše se korupcija primijeti u zdravstvu, ali i… ”Problema imamo u imovinskim odnosima, nešto u vezi korespodencije građana sa državnim organima”, ističe Zekan. Korupciji doprinosi svakako i neprovođenje zakona, ali i njihova loša uređenost, naglašava Zekan. Međutim mogu se analizirati globalne pojave koje se javljaju u društvu, kad su u pitanju kantonalne institucije odnosno odnos prema građanima, ali i odnos među institucijama koje su u nadležnosti kantona, ističe on. Treba dobro sagledati zakonsku regulativu i ukoliko je potrebno mijenjati je.

”Ima jedan termin koji se zove giljotina propisa, on je poznat i rađen je u okruženju, mislim da imamo i takav jedan problem, javna administracija je u ranijem periodu nagomilala jako puno zakonske regulative koja jeu nekim varijanta nedorečena i dozvoljava korupciju”, napominje on.

 Ono što Komisija za borbu protiv korupcije u Tuzlanskom kantonu može raditi je energično suprostavljanje ovoj pošasti 21. vijeka. Mora se pronaći određeni model i način kako sistematski riješiti ovaj problem, zaključuju u ovoj komisiji. A sve to, kako bi život građana u kantonu bio na višem nivou.

(RTV Slon)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime