Tuzla: Usvojena Rezolucija o odbijanju skladištenja plina

0
0

image

Tuzla – Općinsko vijeće Tuzla još 2007. godine usvojilo je zaključak o neprihvatanju inicijative da se u komorama Rudnika soli Tetima uskladišti prirodni plan. Devet godina kasnije Gradsko vijeće je ovaj zaključak „podebljalo” usvajanjem Rezolucije o odbijanju skladištenja prirodnog plina u Tuzli.

Odluka Vlade

Prijedlog rezolucije GV uputio je gradonačelnik Jasmin Imamović, a nakon diskusije koja je u pojedinim trenucima bila žestoka, vijećnici su tekst rezolucije jednoglasno usvojili. Niko od vijećnika se nije protivio suštini, ali jeste načinu na koji je predložena.

Naime, u obrazloženju rezolucije gradonačelnik se pozvao na odluku Vlade FBiH iz 2009. godine, poslije čega je Sabahudin Imamović (SDA) tražio da im se ona dostavi na uvid.

– Nama treba vjerodostojan dokument, a ne da usvajamo rezoluciju na osnovu kafanskih priča. Umoran sam od nevidljivih neprijatelja, izmišljenih i virtuelnih protivnika – naveo je Imamović i dodao da sve ima i pozadinu unutarstranačkih previranja u tuzlanskom SDP-u.

Ipak, Imamović je s govornice naveo da je njegovo i pravo vijećnika da kažu da neće skladište plina u okolini Tuzle jer se brinu za svoje, ali i zdravlje djece koja se tek trebaju roditi.

Spominjao je havarije s hlorom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zakopavanje opasnog materijala kruksa u industrijskoj zoni te naveo da se problem otvorenih šljakišta termoelektrane može riješiti tako da se šljaka deponira u komore gdje je obavljena eksploatacija soli.

Podjela vlasti

Stavove Imamovića, naravno, podržali su vijećnici SDP-a, dok su oni iz opozicionih stranaka u Gradskom vijeću tvrdili da je riječ o klasičnom politikanstvu.

– Sve što je u interesu naših građana i zajednice mi ćemo podržati. Smatramo da je ovdje riječ o politikanstvu, o dobivanju jeftinih političkih poena. Izvršna vlast u gradu je dezorijentirana i unutarstranački podijeljena – rekao je Elvir Kasumović, predsjednik Kluba vijećnika SBB-a.

Energetika.ba / AvazBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime