Tuzla, Sarajevo, Zenica, Kakanj, Jajce i Goražde: Zrak i dalje nezdrav i opasan

5
14

Tuzla, Sarajevo, Zenica, Kakanj, Jajce i Goražde  – Tokom vikenda i u ponedjeljak ujutro na mjernim stanicama za praćenje kvaliteta zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine nije bilo značajnijih promjena.
Koncentracije lebdećih čestica su i dalje vrlo visoke u Tuzli, Lukavcu, Sarajevu i Zenici, a prekoračenja graničnih vrijednosti bilježe se i u Jajcu i povremeno u Goraždu.

Koncentracije sumpordioksida prekoračuju dnevne granične vrijednosti u centru Tuzle i Zenici, a vrlo su visoke i u Kaknju.

Koncentracije azotnih oksida su najviše u Sarajevu, gdje nekoliko dana prelaze pragove graničnih vrijednosti, a povremeno i u Zenici.

U Kantonu Sarajevo, proglašena je epizoda upozorenja, a u općini Kakanj i Općini Zenica još je na snazi epizoda pripravnost. Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.
Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu i drugim najzagađenijim gradovima i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore.

Preporučljivo je svim osobama da, ukoliko su u mogućnosti, odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme i bronhitisa i kod zdravih osoba, osobito kod djece.

Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).

Kako je saopćeno iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, glavni izvori zagađenja zraka u FBiH su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, javlja Fena.

Radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. Evo još jednog razloga zašto treba da postoji Republika Srpska. Bošnjaci zagadiše zrak koji udišu. Valjda im zato u poslednje vreme i padaju sulude ideje napamet. Zato da bi u BiH bilo nešto zdravo i čisto, treba da postoji i hvala Bogu, postojaće Republika Srpska.

  0

  0
   • Očigledno je da i ti previše udišeš sumpordioksida i azotnih oksida. Zato ti se od logičnih zaključaka i priviđaju gluposti. Izgleda da ove lebdeće čestice ipak više utiču na mozak i od pluća i od srca, bar kad si ti u pitanju.

    0

    0
  • E cuj,RS cista!mozda bi i bila kad ne bi odisala bosnjackom krvlju i smradom primarnih i sekundarnih grobnica! Te grobnice su Srbi patentirali. Sto i ti mozes ponekad lupiti to je nevjerovatno.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime