Tuzla: Plenum je političko krilo Jasmina Imamovića!

0
28

plenum-je-politicko-krilo-jasmina-imamovicaTuzla – Protest radnika nekoliko uništenih firmi ispred Suda i Tužilaštva Tuzlanskog kantona jučer je obilježila prepirka predstavnika Sindikata Konjuha i Polihema i članova Plenuma građana TK-a. Radnici su, obraćajući se profesorima Damiru Arsenijeviću i Nedžadu Ibrahimoviću, koji su članovi Plenuma, kazali da su na Plenumu vidjeli brojne ljude iz politike.

Nećemo politički skup, nas politika ne zanima. Nas zanima da Konjuh proradi, da Dita proradi. Politika na stranu, svi su isti, svi su đubrad. Treba da dišemo istom dušom, politika pokušava da nas razjedini, kazao je Sakib Kopić iz Polihema.

Članske karte

Radnici su pitali zbog čega nema članova Plenuma na njihovim protestima, zašto se organizuju dva protesta, a isti zahtjevi radnika i Plenuma šalju odvojeno u Skupštinu.

– Mi smo dva sata sjedili sa predsjednikom Skupštine i Kolegijem. Dva sata lomili koplja i na kraju je zaključak sa tog sastanka bio – zdravstveno osiguranje odmah. I odmah je i bilo. Plenum je nakon toga podnio te zaključke. Haj’mo zajedno, jedinstveno, kazao je Kopić.

Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata živiničkog Konjuha, otišao je korak dalje kazavši da je Plenum produženo krilo načelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

– Ovo je političko krilo Jasmina Imamovića, to svi znaju. Imamović pokušava preko Plenuma kandidovati svog čovjeka za premijera, što mi nećemo podržati, kategoričan je bio Gavranović, dodajući da radnici neće odustati od zahtjeva iako su gurnuti u drugi plan.

– Imamo radničke, sindikalne zahtjeve. Što se mene tiče, ja se ograđujem od Plenuma. Zahtjevi radnika su za Plenum u drugom planu, oni forsiraju neke biciklističke staze. Ja ne znam kakav je to zahtjev. Dajte da podignemo prvo firme, pa će biti para za gradnju staza i svega toga što im treba, istakao je Gavranović.

Od radnika se tokom rasprave moglo čuti kako su spremni na saradnju sa svima, ali su pri tome naglasili da ne žele da budu zloupotrijebljeni, naročito od kojekakvih “revolucionara”, koji su kroz Plenum građana odjednom postali pametni i važni. Istakli su da njihov bunt traje već godinama i da zbog toga na mirnim okupljanjima ne žele promociju bilo čije politike.

Strasti je malo umirila Emina Busuladžić, koja je kazala da je ona koordinator između radnika i Plenuma građanki i građana TK-a.

– Nekome je cilj da nas razdvoji i počeli su da se služe lažima. Prije dva dana je rečeno da ja radim za neke ljude. To je van pameti, svih proteklih godina borim se za prava svih nas, naglasila je Busuladžić, dok prof. Ibrahimović ne smatra da se u rad Plenuma uplela politika.

– Radnici bi odmah da postignu sve ciljeve. Mi preko radnih grupa pokušavamo napraviti program ekspertnog vijeća, odnosno Vlade. Veliki broj radnika su zapravo učesnici Plenuma i oni dolaze kao građani. Mi od ljudi koji dolaze na Plenum ne možemo tražiti lične iskaznice ni članske karte njihovih partija, izjavio je Ibrahimović.

Uvezivanje staža

Radnicima pet preduzeća jučer su se na protestima pridružili i oni tuzlanskih firmi TTU, Livnica, Tuzlaputevi i gračaničke firme Grafopak. I radnike TTU Tuzla najviše boli neuvezan radni staž već 17 godina, ali i činjenica da iz dana u dan imaju sve manje posla.

– Do sada je i bilo nekog posla, radilo se, a sada ga je sve manje. Direktor se imenuje već devet mjeseci. Vlada provodi neki lopovluk u TTU i izgleda da hoće da nas bace na cestu kao što su to uradili sa Polihemom, Gumingom i drugim firmama. Sada nas je 300 radnika, a prije privatizacije za marku bilo nas je oko 600, rekao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime