Tuzla okreće jedra prema investitorima i najavljuje nove poslovne zone

0
40

tuzla-panorama-702x336Tuzla – Premijer Tuzlanskog kantona danas je održao sastanak s predstavnicima Vijeća stranih investitora u BiH i Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) koji zajednički finansiraju USAID i Sida.

Kako je izvijestila izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Bojana Škrobić-Omerović, danas je održan informativni sastanak u vezi s dosadašnjim radom Vlade TK uz podršku stranih investitora koji ulažu na područje ovog kantona, ali i na koji će način ova vlada, ali i buduća, podržavati daljnji razvoj stranih investicija.

– Ova vlada je već preuzela, kako smo obaviješteni, preporuku iz Bijele knjige 2012-2013 koja je još aktuelna i koja je najaktraktivniji pisani produkt Vijeća stranih investitora i ono što vlade, ustvari, uzimaju kao reformske procese na preporuku Vijeća stranih investitora. Vlada TK je, također, napravila strategiju razvoja i nadamo se da će ovo biti jedna dobra poruka ka vani, da TK obiluje potencijalima i da je privlačan za ulaganja – kazala je Škrobić-Omerović.

Šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelanosti Vedran Lakić kazao je da Grad Tuzla može mnogo toga napraviti uz koordinaciju s kantonalnim i federalnim nivoima vlasti, a isto tako i s agencijama koje pružaju podršku investitorima.

– Ono što smo mi u gradskoj upravi zacrtali jeste veliki zaokret i velika posvećenost investitorima i privrednicima. Mogu da kažem da je gradska uprava okrenula jedra prema privredi i da će doći do osnivanja novih poslovnih zona – poručio je Lakić.

On je rekao i da je evidentirano dosta zakonskih propisa koje treba izmijeniti na federalnom nivou da bi se investitorima omogućili bolji uvjeti za rad.

– Nažalost, u TK imamo vidljive posljedice loše privatizacije, imamo stalne proteste radnika što u velikoj mjeri onemogućava dolazak stranih investicija. Iskreno se nadam da će ti razlozi ubrzo nestati kod ljudi koji se svakodnevno okupljaju i da ćemo imati povoljniju situaciju –  istakao je premijer TK Bahrija Umihanić.

Po njegovim riječima, Vlada TK je učinila maksimum napora na promjeni onih zakonskih propisa koji su u kantonalnoj nadležnosti i isto tako inicirali promjene propisa na federalnom nivou.

U saradnji s općinskim načelnicima i gradonačelnikom Tuzle akcetpirane su brojne prepreke, a za čije su otklonjenje zadužena ministarstva.

(seebiz.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime