Tuzla: Odbili Ajanovićev prijedlog da se izjašnjavaju o rezoluciji

0
0

TUZLA Odbili Ajanovićev prijedlog da se izjašnjavaju o rezoluciji

Tuzla – Vijećnici opozicionih stranaka i dio onih iz vladajuće većine napustili su jučer sjednicu Gradskog vijeća i prije nego što je okončana rasprava o dnevnom redu. Razlog je zahtjev predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića da se u dnevni red uvrsti rezolucija o suprotstavljanju podjeli grada Tuzle.

Veće siromaštvo
U obrazloženju Ajanović se referirao na usvojenu Deklaraciju o suprotstavljanju podjeli Tuzle iz februara 2008. godine te je tvrdio da se ponovo napada na multietničnost i jedinstvo Tuzle. Zbog toga je, kako je kazao, Deklaraciju neophodno “podebljati” rezolucijom, a za govornicom je oštro napao opozicione stranke kazavši da postoje namjere da se u Tuzli formiraju općine s hrvatskom većinom.

Vijećnica HDZ-a BiH Jasminka Mijatović kazala je da postoje mnogo veći problemi koji tište građane i o kojima bi se trebalo raspravljati na sjednicama Gradskog vijeća.

– Ne mogu sakriti svoje ogorčenje zbog toga što se raspravlja o rezoluciji u trenucima kada građani imaju velikih problema, počevši od onih komunalne prirode, pa do problema zapošljavanja, ali i sve većeg siromaštva – kazala je Mijatović.

Predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost BiH Elvir Kasumović rekao je da je ovakav nastup vladajućih stranaka u Vijeću najobičnije politikanstvo.

– Nameću se tačke dnevnog reda koje uopće nisu bitne za građane Tuzle i ponovo izmišljaju nevidljivi neprijatelji. Ne želimo se baviti politikanstvom i svoje političke poene dobivati na izmišljenim temama, već se baviti stvarnim problemima građana – rekao je Kasumović.

Za vijećnicima opozicionih stranaka SBB-a, SDA i HDZ-a BiH jučer je krenuo i dio vijećnika vladajuće većine iz Tuzlanske alternative i NS Radom za boljitak.

Vijećnik Tuzlanske alternative Ekrem Topić istaknuo je da problemi o kojima je govorio Ajanović jednostavno ne postoje.

Nastavili rad

– Naše škole su poluprazne. Imamo sve manje stanovništva, a pričaju da neko hoće da pravi nove općine i da se dijelimo. Ovo je očita predizborna politička tema – zaključio je Topić.

Nakon što su vijećnici pet partija napustili sjednicu, rad Gradskog vijeća je nastavljen, a 16 vijećnika, predvođenih onima iz SDP-a, usvojili su sve tačke dnevnog reda, među kojima i rezoluciju te izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2015. godinu.

Podjela na diskriminirane i privilegirane građane

Sabahudin Imamović, predsjednik Kluba SDA, smatra da je Tuzla već podijeljen grad, ali na razvijeni i manje razvijeni dio.

– Tuzla je podijeljena na građane koji su diskriminirani ili privilegirani. To je jedina podjela u ovom gradu – ustvrdio je Imamović.

Autor: M. Mu.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime