Tuzla: Obrazovanje i moral uvjet opstanka Bošnjaka

1
3

Tuzla – Džemat KOC Tušanj-Slatina organizirao je aprilsko predavanje sa doktorom Mensurom Husićem

Doktor Mensur Husić u svome predavanju  govorio je o ulozi islamskog odgoja i obrazovanja u životu Bošnjaka.

– Obrazovanje i odgoj oduvijek su bili zajedno. Danas je sve više obrazovanih, a sve manje odgojenih. To je zato što je obrazovanju cilj kapital. Obrazovanje bez odgoja može biti opasno. Bošnjaci su u različitim periodima svoje historije imali različit odnos prema obrazovanju. Treba znati da je 1910.godine samo deset Bošnjaka imalo završen fakultet – istakao je Husić.

Husić je naglasio da je obrazovanje u BIH danas podijeljeno na tri obrazovna sistema.

– Obrazovni sistem je važan obzirom da formira identitet i prenosi kulturu jednog naroda. Nužno je da se Bošnjaci školuju. Čovjek koji je obrazovan ne može biti indoktriniran. Obrazovni sistem treba biti na islamskim vrijednostima. Tu mora biti moral prisutan – kazao je Husić.

Na predavanju je naglašeno da je opstanak Bošnjaka pored obrazovanja uvjetovan i moralom.Poražavajuća je statistika spolnog ponašanja omladine u našim gradovima. Prema toj statistici, istakao je Husić, preko 75 posto mladih prešlo je granicu morala.

Husić je  govorio i o mehanizmima protiv otuđenosti. Naglašeno je da džemat i očuvanje rodbinskh veza ima poseban značaj u borbi protiv otuđenosti.

Na predavanju je zaključeno da su obrazovanje i moral put da nam se ne ponovi genocid, i da Bošnjaci moraju više cijeniti sebe, kontinuirano raditi na sebi i čuvati svoju porodicu.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime