Tuzla: (Ne)diskriminacija porodilja u BiH

0
2

Tuzla – “Zahtijevamo da porodiljske naknade za nezaposlene žene budu ujednačene, da se utvrde zargarantovane minimalne naknade i da visina porodiljskih naknada za nezaposlene žene ne zavisi isključivo od likvidnosti, odnosno solventnosti kantona”

Sastanak nevladinog sektora s donosiocima odluka o problemima porodiljskih naknada upriličen je u srijedu u Tuzli u okviru kampanje (Ne)diskriminacija porodilja u FBiH, čiji je cilj pronalaženje načina za otklanjanje različitih postupanja u oblasti porodiljskih naknada.

Sastanak je organiziralo Udruženje Žene ženama iz Sarajeva, u saradnji s Udruženjem Zemlja djece u BiH iz Tuzle, u sektoru Prava žena u okviru Programa održivosti organizacija civilnog društva u BiH, koji implementiraju Centri civilnih inicijativa i Centar za promociju civilnog društva u BiH uz podršku USAID-a, piše Fena.

Direktorica Udruženja Zemlja djece u BiH Mirsada Bajramović istaknula je da je potrebno predložiti rješenja da bi se uticalo na Federalnu vladu da donese zakonsko rješenje, koje će na jedinstven način urediti pitanje porodiljskih naknada.

Mišljenja je da porodiljske naknade za zaposlene žene ne mogu biti manje od 66 posto prosječne plaće, koju je imala prije odlaska na porodiljsko odsustvo i moraju biti zagarantovane najmanje šest mjeseci, onako kako međunarodni standardi to obavezuju BiH.

“Zahtijevamo da porodiljske naknade za nezaposlene žene budu ujednačene, da se utvrde zargarantovane minimalne naknade i da visina porodiljskih naknada za nezaposlene žene ne zavisi isključivo od likvidnosti, odnosno solventnosti kantona”, naglašava Bajramović.

Zaposlenice u javnom sektoru primaju 100 postotni iznos plaće koje su imale prije porodiljskog odsustva, dok u određenim kantonima porodilje uposlene u privatnom sektoru nemaju nikakve naknade, ističe ona, ocijenivši to diskriminacijom koja zahtijeva odgovor nadležnih institucija.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurešić istaknuo je da je problem porodilja u radnom odnosu što ih se tretira kroz sistem socijalne zaštite, umjesto kroz sistem zdravstvenog osiguranja.

Drugi problem je, navodi, što se to pitanje rješava kroz kantonalne propise, pa se tako u različitim kantonima ova kategorija različito tretira, različiti su kriteriji za ostvarivanje prava, kao i visine davanja.

Po njegovim riječima najbolje stanje je u Kantonu Sarajevo, gdje porodilje imaju najveće naknade, a najlošije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje ne postoji ni kantonalni propis, koji bi se bavio ovom problematikom, dodavši da je u pripremi federalni zakon o podršci obiteljima s djecom koji će nastojati na jedinstven način urediti ovo pitanje.

Stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a Suada Selimović istaknula je da se porodiljske naknade na području TK-a realiziraju u iznosu od 90 posto od prosječne plaće, koju je imala u posljednjih šest mjeseci, a taj iznos utvrđuje Centar za socijalni rad, a na osnovu njega poslodavac isplaćuje naknade porodiljama.

Dodala je da je problem jer se na području TK-a vrši refundacija naknada poslodavcima i ona kasni u prosjeku godinu dana, zbog ograničenih budžetskih mogućnosti.Sastanku su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti TK-a i FBiH, predstavnici organizacija civilnog društva BiH, ombdusmeni itd, piše Fena.

(frontslobode.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime