Tuzla ne zaboravlja genocid u Srebrenici kao i deset prethodnih genocida

2
4

Tuzla_godisnjcia_genocida_2016aTuzla, Srebrenica – Mladi Tuzle u saradnji sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom u BiH, u ponedjeljak 11.jula 2016. godine, na svoj način je slalo poruke sugrađanima da ne zaborave Srebrenicu i prijašnjih deset genocida, kako se više nikad ne bi ponovili.

Mladi su dijelili bedževe s natpisom “Don’t forget Srebrenica” koje su sami napravili, te na nekoliko lokacija u gradu čitali o povijesti Bošnjaka, gdje su spominjani svih jedanaest genocida nad Bošnjacima: 1. genocid poslije bečkog rata, 2. cetinjsku genocid, 3. genocid poslije I i II srpskog ustanka, 4. genocid nakon donošenja Hati-šerifa, 5. genocid nakon Berlinskog kongresa,
6. genocid nakon austro-ugarske okupacije, 7. plavsko-gusinjski genocid, 8. drugi plavsko-gusinjski genocid uz masovno pokrštavanje Bošnjaka u Plavu i Gusinju, 9. šahovićki genocid, 10. genocid tokom II svj. rata i 11. genocid u Bosni – od 1992. do 1995. koji obuhvata stradanje Bošnjaka u Srebrenici, Prijedoru i drugim mjestima, gdje je desetine hiljada nevinih Bosnjaka izgubilo život.

Danas se 11.juli. (dan stradanja Bošnjaka u Srebrenici) uzima kao datum za obilježavanje jedanaestog genocida nad Bošnjacima. Ovaj genocid je počinjen u srcu Evrope, na očigled svijeta, jer je sam čin genocida zabilježen kamerama. Srebreničke majke i sestre izradile su tzv. “srebrenički cvijet” da podsjeća na stradanje Bošnjaka i da se više nikad nikome ne ponovi. Mladi su isticali da žele imati sretnu i sigurnu budućnost. (S. A.)

NurudinBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Becki rat nije bio nikakav genocid, nego oslobodilacki rat krscanskih drzava Austrije, Poljske i Mletacke Republike protiv Turaka, nakon neuspjesne turske opsade Beca 1683. godine. Ovim ratom oslobodjene su ispod turske vlasti Ugarska, dijelovi sjeverne Hrvatske i Dalmacija.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime