Tuzla: Načelnik Imamović spreman razgovarati o ostavci

0
4

ebb57d164cad7a38b81861208d98b470Tuzla – Imamović je tokom svog obraćanja naglasio i to da je spreman sve učiniti kako bi Tuzla postala grad dobar za sve njene građane, međutim, istakao je, da on nema ni snagu ni kompetencije da utječe na rad tužilaštva i suda koji su zaduženi za procesuiranje učesnika u kriminalnoj privatizaciji.

Radnici nekoliko uništenih firmi sa područja Tuzlanskog kantona skupa sa građanima okupili su se u srijedu ispred zgrade Općine Tuzla, kako bi, između ostalog, zatražili od načelnika Jasmina Imamovića da podnese ostavku na funkciju načelnika Općine.

Očajni demonstranti, koji, kako kažu, nemaju više šta izgubiti, uzvikivali su ˝Lopovi, lopovi!˝, ˝Hoćemo hljeba!˝, ali i ˝Ostavka, ostavka!˝. Trenutno ih je na ulici blizu hiljadu.

Nekoliko minuta nakon što su se okupili ispred pomenute zgrade, prvi čovjek Tuzle izašao je pred demonstrante, te im poručio da odaberu deset do 15 predstavnika sa kojima će upriličiti sastanak. Demonstranti su kategorično odbili njegov prijedlog, te mu poručili da pod hitno podnese ostavku, na šta je on dodao:

˝Pozivam vas da o svemu razgovaramo, pa i o tome˝.

Imamović je tokom svog obraćanja naglasio i to da je spreman sve učiniti kako bi Tuzla postala grad dobar za sve njene građane, međutim, istakao je, da on nema ni snagu ni kompetencije da utiče na rad tužilaštva i suda koji su zaduženi za procesuiranje učesnika u kriminalnoj privatizaciji. Dodao je i da je sam svjestan kako je uništena tuzlanska industrija.

Nezadovoljni radnici poručili su da Tuzla nije turistički grad. ˝Vratite se u industriju. Nama sada ne trebaju jezera. Tamo se možemo kupati samo kad se uprljamo. A kako ćemo se kupati kad se ne prljamo. Prvo radnja pa tek onda nadgradnja. Ovi ljudi ovdje samo hoće hljeba˝, naglasio je Enes Tanović, koji skupa sa grupom svojih kolega godinama predvodi radnike uništenog tuzlanskog giganta ‘Polihem’.

Kažimo i to da su se obespravljeni radnici, kojima su pored građana podršku pružili i članovi Plenuma građanki i građana TK, članovi Udruženja ˝Velika djeca˝ na čelu sa Almirom Arnautom, članovi pokreta ˝Udar˝ skupa sa Aldinom Širanovićem, prvobitno okupili pred zgradom Kantonalnog suda u Tuzli. Nakon mirnih demonstracija pred sjedištem Općine Tuzla i Kantonalnog suda u Tuzli, demonstranti su krenuli pred zgradu Skupštine TK.

Pored radnika ˝Dite˝, ˝Guminga˝, ˝Polihema˝, ˝Poliolchema˝, ˝Konjuha˝, ˝Tuzlaputeva˝, ˝Livnice čelika˝, mirnim demonstracijama u srijedu su se, između ostalog, pridružili i uposlenici Direkcije za izgradnju Tuzla, za koju se kao većinski vlasnik potpisuje Općina Tuzla.

˝Mi već 26 mjeseci nemamo platu, isto kao ni doprinose. Totalno smo uništeni. Privatzacija nikada nije okončana, prevareni smo sto posto. Vjerujte da nemamo od čega da živimo. Naš protestni plakat danima visi na zgradi u kojoj se nalazi Direkcija, ali niko na to ne obraća pažnju˝, kazala je ogorčena radnica Fahreta Požegić.

Širanović i Arnaut udružili snage

Zanimljivo je istaći da su svoje demonstratorske snage od ove srijede udružile i dojučerašnje, uslovno rečeno, suprotničke strane, a na čijim čelima se nalaze Aldin Širanović i Almir Arnaut. Kako su poručili pred zgradom Općine Tuzla, neće dozvoliti da ih iko zavadi.

˝Danas smo svi ovdje. Nećemo dopustiti da nas iko zavadi. Nećemo dopustiti da bacaju kost među obični narod. Svi ćemo zajedno ići jer je ovo država naroda, a ne politike˝, poručio je Širanović, na šta je Arnautović dodao: ˝Narode, ne dajte da nas iko rastavi! Mi hoćemo posao, hoćemo život dostojan čovjeka. Hoćemo da odu u prošlost ili u zatvor!˝

(Tip.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime