Tuzla: Načelnici 13 općina potpisat će momorandum o unapređenju predškolskog odgoja

0
1

Djeca-u-školi-575x407Tuzla   ̶   Do kraja 2015. godine planirano je uspostavljanje dodatne 22 učionice u Tuzlanskom kantonu, čime će se ukupno opremiti 83 učionice za obavezno predškolsko obrazovanje u godini prije polaska u školu, posebno u ruralnim i razuđenim područjima u svih 13 općina.

Načelnici svih 13 općina Tuzlanskog kantona obavezuju se da će ulagati u i raditi na unapređenju predškolskog odgoja i obrazovanja. Tim povodom će svi načelnici sa područja Tuzlanskog kantona sa Ministarstvom obrazovanja Tuzlanskog kantona, Pedagoškim zavodom i organizacijom Save the Children potpisati memorandum o saradnji kojim se sve strane obavezuju da će zajednički raditi i ulagati sredstva i napore ka unapređenju dostupnosti i kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja u Tuzlanskom Kantonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Do kraja 2015. godine planirano je uspostavljanje dodatne 22 učionice u Tuzlanskom kantonu, čime će se ukupno opremiti 83 učionice za obavezno predškolsko obrazovanje u godini prije polaska u školu, posebno u ruralnim i razuđenim područjima u svih 13 općina.

Već su uspostavljena i četiri centra za rani rast i razvoj u općinama Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak, koje do sada nisu imale infrastrukturu za provođenje predškolskih programa.

Kako se navodi, do sada je u 2013. i 2014. godini, zahvaljujući ovoj saradnji, oko 2.000 djece obuhvaćeno obaveznim predškolskim obrazovanjem u godini prije polaska u osnovnu školu u Tuzlanskom kantonu.

“Utjecaj ovog projekta na kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja kao i odgoja i obrazovanja u cjelini je značajan, a posebno je došao do izražaja u sredinama gdje nema predškolske ustanove (Kalesija, Sapna, Teočak i Čelić) mada ni u drugim sredinama nije zanemariv. Naime, po saznanjima kojima raspolažemo sa terena, a tiču se obrazovnih postignuća učenika prvog razreda, po izjavama nastavnika, djeca su u ovoj školskoj godini daleko bolje pripremljena za školu, u svom radu samostalnija u odnosu na učenike koji su pohađali prvi razred predhodnih godina a nisu imali priliku da pohađaju obavezni predškolski program u godini pred polazak u školu. Daleko veći značaj ovom projektu daje to što se na terenu i uopće na području kantona osjeća poboljšanje svijesti građana, pa tako i lokalnih vlasti, o samom značaju ulaganja u predškolski odgoj,“ ocijenio je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Potpisnici memoranduma o saradnji bit će ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirsad Kunić, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča, direktorica organizacije Save the Children Andrea Žeravčić, te načelnici općina Banovići, Čelić, Doboj-Istok, Gradačac, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla i Živinice.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime