Tuzla: Klinika za ginekologiju i akušerstvo postala Bolnica-prijatelji beba

0
15

imageTuzla: Klinika za ginekologiju i akušerstvo postala Bolnica-prijatelji bebaTuzla: Klinika za ginekologiju i akušerstvo postala Bolnica-prijatelji bebaTuzla: Klinika za ginekologiju i akušerstvo postala Bolnica-prijatelji beba

Predstavnici vanjskih ocjenjivača za akreditaciju ustanova, koji provodi Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) u sklopu projekta Akreditacija bolnica- prijatelji beba ustvrdila je da Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla ispunjava 100 posto akreditacijske standarde za Bolnice-prijatelji beba.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo po broju porođaja je najveća Klinika u BiH, jer se u njoj rodi godišnje oko 4.000 beba. U ovoj Klinici se od 2005. godine provodi praksa “Baby Friend Hospital koji omogućava da porodilje sa novorođenčadima borave zajedno, te da se uz pomoć osoblja krene sa uspostavljanjem dojenja, čime je stekla uslove za akreditovanje.

Po riječima načelnice Klinike za ginekologije i akušerstvo UKC Tuzla, prof.dr. Dženite Ljuce, ove godine Klinika je akreditovana sa 100 posto popunjenosti svih neophodnih uslova, što je samim tim pokazatelj da Tuzlanski kanton i UKC Tuzla , sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo i Odjeljenjem za novorođenčad u vrhu standarda, kao što se radi unutar Evropske unije u zemljama u razvoju.

Već od septembra Klinika za ginekologiju i akušerstvo planira ući u novi projekat, a to je akreditovanje za Bolnicu prijatelja majki, što podrazumjeva puno truda i pristupa trudnicama i porodiljama.

Ovim projektom porodilje kada dođu da se porode, bez obzira ko su i odakle dolaze, dobit će maksimum, što je naša normalna procedura rada . Za akreditovanje već su ispunjeni neki od uslova, uvođenje spinalne anestezije i metode takozvanog bezbolnog poroda uz pomoć epiduralne anestezije, naglasila je načelnica Ljuca.

Projekat “Akreditacija bolnica – prijatelji beba, ima za cilj promociju, podršku i zaštitu dojenja, koji je kreiran od strane SZO i UNICEF-a sa željom da pomogne porodilištima širom svijeta da usvoje i sprovede optimalnu politiku u praksi za uspješan početak dojenja.

“ Na ovaj način se ne samo da se uspostavlja veza između majke i novorođenčadi, već su i velike prednosti i sa ekonomskog, emotivnog stajališta, ali i za budućnost , jer se na ovaj način prevenira i niz hroničnih oboljenja, koja se javljaju u kasnijem životu “, istakla je doc.dr. Selma Muratović, šefica Odjeljenja za novorođenčad.

 (oslobodjenje.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime