Tuzla: Hronično zagađeni ugljem

0
3

IQAIR -AirVisual je objavio nove podatke o zagađenosti vazduha širom planete Zemlje.

Inače mogu se pratiti podaci o zagađenosti u realnom vremenu ovdje i oni se ažuriraju svakih nekoliko minuta. Tako je Sarajevo u jednom momentu ujutro bilo među 10 najzagađenijih gradova u svijetu, dok je nakon ažuriranja stranice Sarajevo palo na 11. mjesto.

AirVisual navodi kako su, prema globalnom izvještaju o kvalitetu vazduha za 2018. godinu, gradovi na Zapadnom Balkanu među najzagađenijim u Evropi.

“Prvo mjesto svakako zauzima Tuzlanski kanton iz Bosne i Hercegovine te potom i Sarajevski. Lukavac, Živinice, Gračanica, Sarajevo i Tuzla se nalaze među prvih deset najzagađenijih gradova u Evropi”, saopšteno je.

Ništa manje nisu zagađeni gradovi Sjeverne Makedonije kao što su Tetovo, Kumanovo, Bitola i Skoplje. Četrnaesto mjesto zauzima Priština na Kosovu kao i pedeseto mjesto grad Beograd u Republici Srbiji. Preko 3000 gradova je obuhvaćeno ovim izvještajem, Lukavac iz Bosne i Hercegovine se našao na 92. mjestu, a podaci pokazuju da su u 64% gradova prekoračene dozvoljene granične vrijednosti propisane od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Podaci u skoro objavljenom izvještaju ‘Hronično zagađenje ugljem’ koji je u nadležnosti Alijanse za zdravlje i životnu sredinu iz Brisela, govore da je primjećeno pogoršanje emisija u 2017. u odnosu na isti period 2016. godine. Ove nalaze Tuzlaci su koristili za tvrdnje da je izvor zagađenja gradska termoelektrana, koja sagorjeva oko 3,8 miliona tona mrkog uglja i lignita godišnje. Tokom perioda nezavisnih nadgledanja 2016. i 2017. godine pokazalo se da su emisije drastično povećane čim padne mrak, posle 7 uveče, što sugeriše da su filteri za prašinu u termoelektrani Tuzla isključeni tokom noći.

Prema analizama, sljedeće godine će 7 miliona stanovnika osjetiti posljedice zagađenja vazduha što će globalnu ekonomiju koštati 225 milijardi američkih dolara. Izvještaj za 2018. godinu pokazuje podatke o kvalitetu vazduha uslijed prisustva samo suspendovanih čestica (PM2.5), bez ostalih štetnih materija. Podaci u realnom vremenu su dostupni svaki dan.

Izvor: Buka

(rtvbn.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime