Tuzla: Godišnjica formiranja II korpusa Armije RBiH, snage u koju se s povjerenjem gledalo (Video)

0
8

drugi-korpus-arbih

Tuzla – Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona organizovat će u četvrtak, 29. septembra u Tuzli centralnu svečanost povodom obilježavanja Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na spomen-kompleksu Slana Banja u Tuzli bit će položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima, uz smotru ratnih zastava 2. korpusa ARBiH – šehidima i poginulim borcima odbrambeno oslibodilačkog rata 1992-95, poginulim dobitnicima najvećih ratnih priznanja odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-95., poginulim borcima NOR-a 1941-45, stradalim građanima na Kapiji – Aleja mladosti na Slanoj Banji te poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95.

Bit će održana i akademija u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, dok će u galeriji Bosanskog kulturnog centra biti priređena izložba fotografija o ratnom putu 2. korpusa ARBiH.

Podsjetimo, Drugi korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Imao je sjedište u Tuzli. Zona odgovornosti 2. Korpusa bile su općine: Banovići, Bijeljina, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bratunac, Brčko, Derventa, Doboj, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lopare, Lukavac, Maglaj, Modriča, Odžak, Orašje, Srebrenica, Srebrenik, Teslić, Tešanj, Tuzla, Šekovići, Ugljevik, Vlasenica, Zvornik i Živinice.

Drugi korpus je bio veoma moćan, i brojno i na terenu. Bila je to snaga u koju se s povjerenjem gledalo. Brojno stanje Korpusa se mijenjalo, zavisno od promjene veličine zone. Početkom agresije 2. korpus je brojao 49.531 pripadnika. U 1993. godini brojno stanje je poraslo na 77.647. Takvo stanje zadržano je i tokom 1994. godine. Kraj 1995. godine, kada je iz sastava 2. korpusa izašla novoformirana 28. divizija, 2. korpus je dočekao sa 44.993 pripadnika. Tokom čitavog rata, počev od 1993. godine, 2. korpus je imao oko 4.400 oficira i oko 5.200 podoficira, što je davalo solidnu osnovu za uspješno rukovođenje i komandovanje. U svom sastavu je konstantno imao angažiranih od 1.000 do 1.500 žena.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime