Tuzla: Dr. Cerić predstavio Plan ‘4Plus’; Javašlucima se mora stati ukraj!

0
29

1452014_1478058662472381_5960799901516060571_nTuzla  ̶  Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održao je u nedjelju navečer predizborni skup u Tuzli, prenosi bh. novinska agencija Patria. U gradu soli, industrije i gradu sa najviše nezaposlenih, u gradu iz kojeg je krenuo bunt nezadovoljnog naroda, dr. Cerić je govorio o ekonomiji i svojim planovima kako pokrenuti stvari s mrtve tačke i kako osigurati bolje sutra za mlade i stare, za studente, radnike i penzionere.

– Bosna i Hercegovina može napraviti iskorak u ekonomskom i socijalnom razvoju i u relativno kratkom roku osigurati kvalitetniji život svim ljudima koji u njoj žive. Tu činjenicu vlasti su zanemarivale posljednjih 20 godina, a umjesto istine nam nude priču kako je nezaposlenost u opadanju, da naši građani uživaju sve veću sigurnost, da je naša država cijenjena članica međunarodne zajednice. Svi znamo da to nije ni blizu istine – poručio je dr. Cerić.

Žalosno je i neshvatljivo, dodao je, da aktuelne vlasti ne mare za alarmantne statistike, prema kojima se broj djece upisane u osnovne škole u Federaciji BiH sa 223.000, koliko ih se upisalo 2010. godine, smanjio na čak 197.000 prošle godine. Samo u tuzlanske škole prošle godine je upisano 6.000 djece manje nego prije tri godine.

– Nasuprot tome, broj nezaposlenih raste, u Tuzlanskom kantonu već je dosegao 100.000. Zar to nije poziv za otrježnjenje, za hitnu reakciju? Nije čudo da je baš iz Tuzle krenuo val nezadovoljstva, val protesta i baš sa ovog mjesta vlastima želim poručiti da nećemo dozvoliti niti tolerirati njihov nemar i javašluk – naglasio je dr. Cerić.

Najbolji dokaz javašluka, osim neuspješno provedenog procesa privatizacije i propasti stotina velikih firmi, dodao je on, nažalost je i posljednja odluka institucija Europske unije o raspodjeli 11 milijardi eura iz predpristupnih (IPA) fondova za period od 2014. do 2020. godine.

– Albanija će dobiti 650 miliona eura, Makedonija 660 miliona, Kosovo 640 miliona, Srbija 1,5 milijardi, a Turska čak 4,5 milijarde eura. Bosne i Hercegovine u tim planovima nema. Niko je ne spominje. Za to ne treba kriviti zvaničnike Europske unije, već aktuelne vlasti, kojima je najlakše tražiti kredite i zaduživati državu, a ne predlagati konkretne projekte i za njih uzimati sredstva koja im nude – istakao je dr. Cerić.

Prisutnima je predstavio i svoj plan, Plan ‘4Plus’, za postupni izlaz države Bosne i Hercegovine iz krize. Planom se predlažu konkretni potezi koji bi otvorili put stranim investicijama, ali bi i sveobuhvatnom reformom u oblasti tržišta rada riješio i pitanje ekonomskih kočnica u našoj zemlji. Plan svakako podrazumijeva i nova radna mjesta i to na konkretnim ekonomski utemeljenim principima, a ne na lažnim obećanjima.

– Plan ‘4Plus’ temelji se na četiri stuba – rad, red, razvoj i ravnopravnost. Na izradi tog plana radili su ekonomski eksperti, domaći eksperti, a njime se nude konkretna rješenja. Jedno od prvih rješenja je otvaranje novih radnih mjesta kroz smanjivanje poreza na rad, koji je prepreka snažnijem zapošljavanju. Svakako zagovaram i suzbijanje rada na crno, kao najgoreg oblika iskorištavanja radnika – istakao je dr. Cerić.

10661696_1478058729139041_9041552528938110702_o

Dodao je da Plan ‘4Plus’ predviđa i odlučnu borbu protiv korupciju, osnaživanje pravnog sistema, te odlučnu borbu protiv siromaštva.

– Sve to je moguće ako se svi u Bosni i Hercegovini ujedinimo, ne samo kroz partije, već da se političke snage ujedine kako bi rad, red, razvoj i ravnopravnost podigli na najviši nivo političke i moralne odgovornosti. To posebno važi za političke stranke u Bošnjaka, koje su podijeljene i koje fragmentiraju bošnjačku političku pamet o postojećim partijama. Poziv takvih partija na jedinstvo nije poziv za jedinstvo Bošnjaka, već za uske partijske interese – rekao je dr. Cerić i dodao:

– Za razliku od njih, mi pozivamo na jedinstvo bošnjačke političke pameti, a kao ulog za to ja nudim svoje znanje, iskustvo i poznanstva u domovini i širom svijeta.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime