Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin protiv dvije osobe

0
13

 Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin protiv dvije osobe

Prijedor – Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Radaković Milorada, zv.“Srbo“, rođenog 10.08.1962. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH i Pejić Gorana, rođenog 31.01.1965. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske RS, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okolice, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih formacija, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, tijekom mjeseca lipnja 1992. godine, naoružani automatskim puškama, došli u mjestu Tukovi u općini Prijedor, u blizinu kuće u kojoj su se nalazili civili hrvatske nacionalnosti, obitelji Ećimović, u to vrijeme ugledne i imućne obitelji u Prijedoru, u kojoj su se nalazili dvije žene i muškarac, kao i dvoje djece uzrasta 5 i 7 godina.

Nakon dolaska optuženi su rafalnim pucanjem na civile iz automatskog oružja sa prigušivačima, nanijeli višestruke povrede i prouzročili smrt troje civila iz obitelji Ećimović, dok su se djeca uspjela sakriti te preživjela stijeljanje.

Nakon toga, optuženi su otišli do kuće u kojoj su se također nalazili civili hrvatske nacionalnosti, obitelji Ećimović, muškarac i žena starosti 62 i 59  godina, te ih usmrtili rafalnim pucanjem iz automatskog oružja.

Navedenim ubojstvom 5 civila iz jedne obitelji, izvršeno je zastašivanje stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na tom području, pa su civili koji nisu već ranije bili odvedeni u nezakonita zatočenja u prijedorske logore, nakon tog događaja iz straha za svoje živote napustili Prijedor, mjesto Tukove i okolna mjesta, nakon čega žive u rasljenju diljem BiH, Hrvatske i svijeta, gdje se u najvećem broju nalaze i danas i nisu se u većoj mjeri vratili u prijeratne domove.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužiteljstvo će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 27 svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo više od 70 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(bihac.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime