Tužiteljica: Ivo i Veselko Raguž su dokazano počinili ratni zločin

0
24

y223390127134483Zvornik – U završnoj riječi na suđenju za zločin počinjen u Stocu i Čapljini, tužiteljica Tužiteljstva BiH Remzija Smailagić je rekla da je dokazano da su Ivo i Veselko Raguž počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva te da trebaju biti osuđeni po zakonu.

– Ovdje se radilo o izdaji, masovnom protjerivanju Bošnjaka, radilo se o brutalnosti i krađi dijela života ljudi koji nisu nikome predstavljali opasnost – kazala je.

Tužiteljica je dodala da se nije radilo o dezerterstvu, kako je obrana tvrdila, već su svi muškarci odvedeni nenaoružani i zatvoreni u Koštanu bolnicu, logore Dretelj i Gabela te u Osnovnu školu “Branko Šotra”.

Smailagić je rekla kako je Tužiteljstvo BiH dokazalo da je “počinjeno čišćenje terena” i da su u tome sudjelovale sve bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uključujući i Četvrtu bojnu brigadu “Knez Domagoj”, čiji je komandant bio Veselko Raguž, a Ivo Raguž pripadnik brigade.

– Veselko Raguž je sudionik i sukrivac za zločin. Jedan od svjedoka je kazao kako ga je vidio na Aladinićima, kada je uperio pušku u civile koji su išli prema Osnovnoj školi ‘Branko Šotra’ – rekla je tužiteljica.

Također je spomenula svjedoka Ramiza Šutu koji je ispričao da je Veselka vidio na području Maslina, kada je naredio civilima da se penju na kamion, odakle su odvezeni u Koštanu bolnicu, gdje ga je Veselko ispitivao.

– Kada ne bi Šuta znao odgovor, Veselko bi naredio da ga tuku -kazala je Smailagić.

Ona je spomenula i svjedoke koji su se susreli s drugooptuženim Ivom Ragužem koji ih je zajedno s Veselkom ispitivao u logoru Dretelj.

– Jedan svjedok je rekao da su ga naizmjenice ispitivali, a nisu spriječili osobu koja mu je na uši spajala žice od struje, koje su ga prilikom visoke voltaže bacale s klupe – kazala je tužiteljica.

Objasnila je da je dokazano kako su civili odvođeni najprije u Koštanu bolnicu da bi potom bili odvedeni u logore Dretelj i Gabela, a onda i neki u Osnovnu školu “Branko Šotra”.

Po njenim riječima, 11. srpnja 1993. godine u logoru Dretelj je bilo 2.270 zatvorenih muškaraca, od kojih su neki bili maloljetni, a mnogi stariji od 50 godina.

Obrana optuženih će završne riječi iznijeti 23. prosinca.

Suđenje Veselku i Ivi Ragužu za zločine počinjene u srpnju i kolovozu 1993. nad zatvorenim civilima u Stocu i Čapljini počelo je u prosincu 2011. godine.

Prema optužnici, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili neposredno sudjelovao u nezakonitom huhićenju i zatvaranju civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, kao i u fizičkom zlostavljanju i mučenju civila.

Ivo Raguž je, prema optužnici, sudjelovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

 

(Dnevno.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime