Tužioci najavili optužnicu za zločin u Štrpcima

0
9

IMG_0207

Srbija, BiH  ̶  Narednih dana Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podići će optužnicu protiv pet osumnjičenih u predmetu ‘Štrpci’.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije završilo je predistražni postupak protiv pet osoba osumnjičenih u predmetu “Štrpci” i na osnovu prikupljenih dokaza, narednih dana će podići optužnicu, saopćilo je danas Tužilaštvo.

Kako se navodi u saopćenju, na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, predistražni postupak se u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Ðekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Zajednički istražni tim je godinu i po dana na području Srbije i BiH ispitao više od stotinu svjedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice, navodi agencija Tanjug.

Akcijom dva tužilaštva 5. decembra 2014. uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih osoba – pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojne formacije “Osvetnici” – pet na teritoriji Republike Srbije i deset na teritoriji BiH, zbog sumnje da su 27. februara 1993. učestvovali u otmici i ubistvima 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar.

Nepoznata lokacija zločina

Nevladine ogranizacije (NVO) Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Fonda za humanitarno pravo (FHP) pozvale su Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije i Tužilaštvo BiH da u predstojećem postupku protiv osumnjičenih za zločin u Štrpcima 27. februara 1993. godine posebnu pažnju posvete rasvjetljavanju uloge visokih zvaničnika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i otkrivanju lokacije sa posmrtnim ostacima žrtava čija tijela do danas nisu pronađena.

Ove nevladine organizacije su povodom navršavanja 22 godine od otmice i ubistva putnika  najavile održavanje mirne akcije pod nazivom “Istina – odgovornost – pravda” na platou ispred glavnog ulaza u beogradsku Glavnu željezničku stanicu, javlja Anadolija.

Podsjećajući na datum zločina spomenute ogranizacije će pozvati institucije Srbije da procesuiraju sve odgovorne, pronađu lokacije sa posmrtnim ostacima žrtava, a njihovim porodicama obezbijede dostojanstvenu satisfakciju i priznanje.

Također, budući da postojeći Zakon o pravima civilnih invalida rata onemogućuje porodice žrtava zločina u Štrpcima da dobiju status civilnih žrtava rata u Srbiji, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i FHP pozivaju nadležne institucije da ovaj zakon izmijene i obezbijede dostojanstven tretman porodicama žrtava ovog i drugih zločina koje danas žive u Srbiji.

Kako se podsjeća u njihovom saopćenju, do danas je za zločin u Štrpcima procesuiran samo Nebojša Ranisavljević, pripadnik oružane grupe “Osvetnici” koja je bila pod kontrolom Višegradske brigade VRS-a.

U sudskom postupku protiv Nebojše Ranisavljevića pred Višim sudom u Bijelom Polju, utvrđeno je da su pripadnici Višegradske brigade VRS-a, predvođeni Milanom Lukićem, 27. februara 1993. godine na stanici u Štrpcima nasilno zaustavili voz broj 671 i iz njega izveli 20 putnika – 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu nepoznatog identiteta. Sproveli su ih do mjesta Prelovo kod Višegrada gdje su ih u lokalnoj osnovnoj školi opljačkali, tukli i mučili, a nakon toga vezali žicom, uveli u kamion i odveli u selo Mušići u okolini Višegrada.

U jednoj od napuštenih kuća su im naredili da legnu, nakon čega su Boban Inđić i Milan Lukić pucali u njih. Za to vrijeme Nebojša Ranisavljević je čuvao stražu, a kada su dva putnika počela da bježe on je pucao u njih i ranio jednog. Milan Lukić je prišao ranjenom čovjeku i prerezao mu grkljan.

Tokom suđenja Ranisavljeviću utvrđeno je da je otmica bila planirana, o čemu su saznanja imali najviši predstavnici državnih organa tadašnje SRJ, među kojima su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vojska Jugoslavije i Služba državne bezbjednosti. Međutim, nijedan organ nije preduzeo ništa da se otmica spriječi, navodi Anadolija.

Imena žrtava

Žrtve ovog zločina su: Halil Zupčević (1944), Senad Đečević (1975), Esad Kapetanović (1954), Iljaz Ličina (1947), Fehim Bakija (1950), Rifat Husović (1958), Ismet Babačić (1963), Šećo Softić (1945), Adem Alomerović (1935), Rasim Ćorić (1953), Fikret Memović (1939), Fevzija Zeković (1939), Džafer Topuzović (1938), Muhedin Hanić (1966), Safet Preljević (1971), Nijazim Kajević (1963), Zvjezdan Zuličić (1960), Jusuf Rastoder (1938), Tomo Buzov (1940) i NN osoba.

Posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera pronađeni su u jezeru Perućac 2009. i 2010. godine, dok se za tijelima 17 žrtava još traga.

U decembru 2014. godine u zajedničkoj akciji policija Srbije i Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 15 osumnjičenih za učešće u ovom zločinu i protiv njih je pokrenuta istraga.

Među uhapšenima su komandant Višegradske brigade Luka Dragičević i komandant interventnog voda Višegradske brigade Boban Inđić, kao i Gojko Lukić, brat haškog osuđenika i vođe jedinice “Osvetnici” Milana Lukića.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime