Tužilaštvo u Hagu će pobijati Karadžićeve dokaze

0
0

Radovan-Karadzic1304Holandija Haško tužilaštvo zatražilo je rok do 17. septembra za pripremu završne riječi na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH, prenosi BIRN.

Haško tužilaštvo zatražilo je rok do 17. septembra za pripremu završne riječi na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH, prenosi BIRN.

Na statusnoj konferenciji tužilac Alan Tieger naznačio je da je to neophodno zato što će Tužilaštvo do kraja ove nedjelje podnijeti zahtjev za ponovno otvaranje svog dokaznog postupka, kako bi prezentovalo dokaze o zločinima srpskih snaga u Prijedoru 1992. godine, pronađene u masovnoj grobnici Tomašica.

Tužioci će takođe zatražiti i da im bude odobreno pobijanje određenih dokaza Karadžićeve odbrane. Prema procjeni koju je iznio tužilac Tieger, nakon toga, cjelokupni postupak izvođenja dokaza na suđenju Karadžiću bio bi okončan krajem aprila.

Na ovom ročištu je trebao svjedočiti zvaničnik Vlade Hrvatske koji bi govorio o autentičnosti snimaka razgovora koje je tokom rata u BiH ta vlada tajno prisluškivala. Te snimke je Karadžić upotrijebio u svom dokaznom postupku.

Odbrana je Sudskom vijeću podnijela zahtjev da tog svjedoka posebnim nalogom obaveže da dođe pred Sud, ali je tokom zasjedanja odlučeno da se autentičnost prisluškivanih razgovora može dokazati i bez pojavljivanja svjedoka u sudnici.

Karadžić je prethodno zatražio godinu dana od zatvaranja dokaznog postupka da pripremi svoju završnu riječ. Posljednjeg, 238. svjedoka odbrane Karadžić je pred sudije izveo 20. februara, kada je odustao od namjere da sam svjedoči u svoju odbranu.

Optužnica tereti Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce. Sudsko vijeće će odluku o zahtjevu Haškog tužilaštva donijeti naknadno.

(BIRN)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime