Tužilaštvo u Haagu: Odbaciti žalbu Ratka Mladića kao neosnovanu

0
5

Tužilaštvo u Haagu: Odbaciti žalbu Ratka Mladića kao neosnovanu

Holandija – Tužilaštvo Haškog tribunala pozvalo je sudije da odbace žalbu Odbrane Ratka Mladića na odluku kojom je Raspravno vijeće odbilo kao neutemeljenu tvrdnju branilaca da je prekršeno Mladićevo pravo na fer suđenje.

Odbrana tvrdi da je to Mladićevo pravo prekršeno time što pravni pomoćnici sudija koji su učestvovali u sastavljanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću, tu pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.

Po Odbrani, tako je narušeno osnovno procesno pravilo da je Mladić nevin dok se, na suđenju, ne dokaže da je kriv.

Tužilaštvo je, međutim, uzvratilo da su se Mladićevi branioci u žalbi oslonili na “obmanjujuće, nekonzistentne i irelevantne argumente”.

Haški tužioci ističu da je Raspravno vijeće, poslije pomne analize, utvrdilo da generalovo pravo na fer suđenje nije prekršeno “budući da angažman ta dva člana osoblja nije uticao na nepristrasnost sudija na suđenju Mladiću”.

Po tužiocima, Odbrana u žalbi nije pružila dokaze da je “Raspravno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da donošenje odluka ostaje u isključivom domenu sudija i da osoblje koje im pomaže ne utiče na njihovu sposobnost da te odluke donesu”.

U zaključku Tužilaštvo navodi i da je Odbrana “propustila da pokaže kako bi nalazi drugih sudija iz presude Karadžiću mogli uticati na nepristrasnost sudija u procesu protiv Mladića”.

Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), Tribunal sudi za iste zločine za koje je Karadžić, ratni predsjednik Republike Srpske (RS), nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora. To su genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

O Mladićevim žalbama odlučivaće Apelaciono vjeće Tribunala, kojim predsjedava sudija Carmel Agius sa Malte, a članovi su Theodor Meron iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Liu Daqun iz Kine, Fausto Pocar iz Italije i Burton Hall sa Bahama.

Mladićeva Odbrana zatražila je, međutim, juče da sudije Agius, Meron i Pocar budu izuzeti iz Apelacionog vijeća zbog navodne pristrasnosti na štetu Mladića.

Po braniocima, te sudije su, u ranijim procesima pred Tribunalom i izjavama za javnost, Mladića već “proglasili krivim” za zločine za koje je optužen.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, poslije 16 godina bjekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

Pored genocida, optužnica u pet tačaka Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje stanovništva, kao i zločine protiv čovječnosti. U dodatnih pet tačaka Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca te kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak Odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

(detektor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime