Tužilaštvo BiH: “U planu podizanje 100 optužnica ove godine”

0
3

brammertz_salihovicBiH  ̶  Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović obavijestio je danas u Sarajevu glavnog tužitelja Tužilaštva pri Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Serža Bramerca (Serge Brammertz) da će u Bosni i Hercegovini ove godine biri podignuto više od 100 optužnica, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Salihović je informirao Bramerca o podatku da će Tužiteljstvo BiH u narednih nekoliko dana, preći brojku od 400 osoba, ukupno optuženih za ratne zločine, što je, kako je saopćeno, značajan rezultat u procesu kažnjavanja ratnih zločina i uspostavi vladavine prava.

Tokom sastanka navedeno je da su podignute optužnice Tužiteljstva BiH za ratne zločine, u procentu od 80 posto i više, rezultirale osuđujućim presudama, što govori o kvalitetu prikupljenih dokaza.

Također, Salihović i zvaničnici iz Posebnog odjela za ratne zločine, informirali su kolege iz Haga o aktivnostima na procesuiranju predmeta Kategorije 2  koji su u fazi istrage proslijeđeni Tužiteljstvu BiH iz Haškog tribunala.

Predmeti Kategorije 2 od izuzetne su važnosti za izvještaj koji tužiteljstvo pri MKSJ podnosi Vijeću sigurnosti UN-a, te je zaključeno da se ove aktivnosti moraju odvijati sa maksimalnim intenzitetom.

Na sastanku je bilo govora i o regionalnoj saradnji između tužiteljstava zemalja regije, a u naporima za što efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH poduzima u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

“Bramerc je u potpunosti podržao kolege u Tužiteljstvu BiH u radu i procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao bitnog segmenta za uspostavu vladavine prava u BiH i regionu, a tužitelj Salihović i njegov tim zahvalili su se kolegama iz Haga na izuzetnoj pomoći i saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina”, kaže se u saopćenju.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime