Tužilaštvo BiH protiv Radončića vodi istragu zbog ubistva Delalića i traži produženje pritvora

1
17

 

Tužilac Božo Mihajlović posebno je istakao da postoji bojazan da bi Radončić mogao utjecati na svjedoke u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi protiv njega, a vezano za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Pokušaj utjecaja na svjedoke

Tužilaštvo vjeruje da Radončić nakon podizanja optužnice ima i veći motiv da utječe na svjedoke i time ometa rad pravosuđa. Tužilac Mihajlović je naglasio da Tužilaštvo posjeduje dokaze kako je optuženi Radončić već pokušao utjecati na eventualne svjedoke vezano za istragu koju Tužilaštvo BiH vodi protiv Radončića u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele. Ti dokazi prikupljeni su prisluškivanjem razgovora Bakira Dautbašića i Almira Bašića i iz njih se vidi pokušaj utjecaja na svjedočenje osoba koje se sada nalaze u KPD Zenica. Prilikom obraćanja sudu Radončić je rekao da mu je “drago što Tužilaštvo vodi istragu protiv njega”.

Tužilaštvo smatra da Radončić ima autoritativan položaj u odnosu na suoptužene, kao i u odnosu na Dnevni avaz te da bi na taj način mogao utjecati na dalji tok istrage. Također smatraju da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za produžavanje pritvora.

Dautbašić i Šahman mogu živjeti zajedno

Za Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja teritorije BiH, kontakte sa svjedocima te redovno javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Njima je dozvoljeno da nastave živjeti na zajedničkoj adresi jer su supružnici.

Odbrana je protestovala zbog zakazivanja brzog suđenja navodeći da se sudska praksa brzog suđenja primjenjuje samo u slučaju kada ide u korist optuženih.

Svi branioci su i na ovom ročištu dovodili u pitanje postojanje osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo. No, Tužilaštvo BiH smatra da je utvrđeno postojanje osnovane sumnje što je utvrdio i Sud BiH koji je potvrdio optužnicu.

Odbrana: Tužilaštvo BiH montira slučaj

Radončićev advokat Asim Crnalić je rekao da Tužilaštvo BiH optužnicu temelji na izgovorenim riječima bez dovoljno materijalnih dokaza.

Crnalić je istakao da se u presretnutim razgovorima radi o političkom govoru Radončića koji se ne smije tumačiti doslovno, već se u obzir mora uzeti kontekst. Također, posebno problematičnim smatra da je Tužilaštvo presretnute razgovore tumačilo onako kako njima odgovara.

Advokat Crnalić je rekao da Radončić nije imao nikakav motiv da utječe na svjedočenje Azre Sarić jer ga ona ne tereti ni za šta.

Prema odbrani, Tužilaštvo BiH je Radončića “uvuklo” u slučaj Keljmendi, jer je zahvaljujući Tužilaštvu BiH njegovo ime na Kosovu spomenuto u optužnici u svojstvu optuženog. Iako je kasnije to ispravljeno, Radončić se od tada zanima za slučaj Keljmendi i ubistvo Delalića, jer se boji političke montaže.

Prema Crnalićevim riječima, Radončić je uhapšen jer se time htjela poslati poruka kako će završiti oni koji govore ono što se ne sviđa Tužilaštvu BiH. Crnalić je rekao da se i nekim moćnicima ne sviđa ono što je Radončić govorio, ali nije detaljnije obrazlagao ko su ti moćnici rekavši da za to sada nema dovoljno dokaza.

Suprotno Tužilaštvu BiH, Crnalić podizanje optužnice smatra razlogom za ukidanje pritvora te je zatražio određivanje mjera zabrane.

Crnalić: Izetbegović jedan od glavnih

Crnalić spornim smatra i to što Bakir Izetbegović nije pozvan za svjedoka jer se iz njegovog iskaza jasno vidi da je Nermana Hadžijahić imenovana u skladu sa zakonom. Crnalić je rekao da je Izetbegović “jedan od glavnih likova” i da njegovo svjedočenje pokazuje da Radončić ne može biti inkriminisan zbog imenovanja Hadžijahić.

Sve ovo, prema Crnalićevom mišljenju, pokazuje da Tužilaštvo BiH nije pribavilo i dostavilo valjane dokaze koji potvrđuju postojanje osnovane sumnje.

I advokati Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman doveli su u pitanje postojanje osnovane sumnje, posebno u dijelu udruživanja radi počinjenja krivičnog djela. Tako je Dautbašićeva advokatica Tanja Savić rekla kako Tužilaštvo BiH iz obične komunikacije supružnika zaključuje da su se oni udružili radi počinjenja krivičnog djela.

Uz optužnicu Tužilaštva BiH dostavljeno je 160 dokaza, a sama optužnica je napisana na više od 60 strana.

(Klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. zasto se on tek sad hapsi ako su dosad znali i imali dokaze pa ceo svet zna da je on prao novac od kokaina albanske mafije i da je steko bogatstvo kriminalnim radnjama sa onim albancem iz peci a nije jedini cela bosna je umesana u kriminal ubistva zasto amerika i evropa su dosad cutale i stitile srpske zlocince a sada dozvoljavaju da se hapse cak pomazu i insistiraju sve je ovo prljava igra

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime