Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina

2
39

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina

Sarajevo – Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina, rođenog 13. oktobra 1952. godine u Kozarcu, Prijedor, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin“ u okviru kojeg su bili angažirani borci afro-azijskog porijekla, postupao protivno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da, Sakib Mahmuljin, kao komandant korpusa, tokom 1995. godine, dok je trajala opsežna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa poduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin i da su zločin počinili, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.

U optužnici se navodi, da su pripadnici odreda „El Mudžahidin“, među kojima i borci iz afro-azijskih zemalja, nakon zarobljavanja ratnih zarobljenika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti počinili ubojstvo više od 50 zarobljenika, od kojih su neki ubijeni ritualnim odsjecanjem glava zarobljenika, koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.

U optužnici se također navodi, da su pripadnici ovog odreda zlostavljali i mučili zarobljenike, odsjecali im uši i nanosili ubodne rane po razni dijelovima tijela, vezali i premlaćivali raznim predmetima, primjenjivali izuzetno surove oblike mučenja, odnosno vezivanje zarobljenika u zgrčene položaje sa omčama oko vrata, koje bi se uslijed pomjeranja stezale i gušile žrtve, u kojim su ih ostavljali više sati.

Od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, mnoge žrtve su ostale sa trajnim posljedicama i invaliditetom.

Nakon rata, posmrtni ostaci oko 10 žrtava su pronađeni, identificirani i ukopani, a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga.

Optuženi Sakib Mahmuljin, tereti se da je znao za ubistva i zlostavljanja zatočenika, koje je trajalo više od 15 dana, u razdoblju juli / august i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine, te da nije ništa učinio da ove zločine spriječi, zaustavi ili da kazni počinitelje.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje više od 70 svjedoka optužbe, od kojih će 11 iskaze dati uz mjere zaštite i priloženo je više od 900 dokaznih materijala, kojima će tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženog.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(n1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Daj da ga branimo .
  Imam jednu krecanu na Fruskoj gori.
  Nikad ga nece naci, ovi zlikovci ,sto hapse tu el mudzahedin ,velicinu
  Nek ponese glave , Srpske , tek da se nadju

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime