Tužilaštvo BiH neće provoditi istragu kriminala u Centru za obrazovanje Široki Brijeg

0
18

Na kriminal vezan za izdavanje kvalifikacijskih kartica upozoravao je i Izet Bajrambašić, koji je još 2016. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH

Kriminal koji se već godinama odvija po “slovu zakona” na štetu vozača, po svoj prilici ostat će neistražen. Oslobođenje je u nekoliko navrata upozoravalo na nezakonitosti vezane za izdavanje kvalifikacijskih kartica koje bh. vozači plaćaju Srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti – Centar za obrazovanje Široki Brijeg, a prema odluci koju je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nametnulo još za vrijeme mandata ministra Rude Vidovića. Istim putem krenuli su i njegovi nasljednici.

Jasni dokazi

Radi se o tome da se stručno osposobljavanje upravitelja prevoza i vozača obavlja u širokobriješkom centru, čija je potvrda uslov da Ministarstvo vozačima i prevoznicima izda licencu za obavljanje međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prevoza putnika ili tereta. Tako je dosad više od pet miliona KM otišlo u kasu Centra u Širokom Brijegu.

Na ovaj kriminal upozoravao je i Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra u spomenutom ministarstvu, koji je još u julu 2016. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH. Odgovor je dobio nakon dvije i po godine: “Nema istrage”, odnosno iz Tužilaštva BiH su ga 19. marta ove godine obavijestili da su donijeli odluku o neprovođenju istrage.

– U okviru mojih dužnosti, obaveza i saznanja podnio sam krivičnu prijavu sredinom 2016, zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i organiziranog kriminala u primjeni Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prometu BiH (Službeni glasnik BiH broj 1/02 i 14/03). Prijavu sam dopunio naknadno sredinom 2017. novim dokazima. Svi dostavljeni dokazi su materijalno-dokumentovane naravi i kao takvi su jasni, jednostavno provjerljivi i teško oborivi. Bez takvih dokaza prijavu nikada ne bih ni podnio, iako se radi o milionskim oštećenjima vozača i preduzeća, pojašnjava Bajrambašić.

image
IZET BAJRAMBAŠIĆ: PODNIO PRITUŽBU UREDU GLAVNOG TUŽIOCA BIH

Iz obavijesti o neprovođenju istrage vidljivo je, tvrdi on, da u obzir nisu uzeli nove dokaze iz 2017. Krivičnom prijavom je obuhvaćeno pet osoba Ministarstva, od kojih su trojica ranijih ministara i dva rukovodeća državna službenika, te ostali van Ministarstva.

– Detaljnom analizom primljene obavijesti uočio sam da u krivičnoj prijavi navedeni dokazi o osnovama sumnje nisu uzeti u obzir niti su pobijeni ni u jednom pravnom elementu. U obavijesti su navedene samo tehničke procedure i aktivnosti procesa, kojima postupajući tužilac sve opravdava i isključuje odgovornost navedenih lica, više u smislu advokatske odbrane, nego stvarne tužilačke istrage. Sadržajni zakonski okvir, nezakonita postupanja, ciljevi i namjere u vezi suštine osnova sumnje za izvršenje krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i organiziranog kriminala nisu ni pomenuti u obavijesti, odnosno očigledno nisu uopće uzeti u obzir kod donošenja naredbe o neprovođenju istrage, tvrdi naš sagovornik.

Na pitanje šta je sadržano u novim dokazima, Bajrambašić odgovara da je nakon pravilnika iz 2011. novi donesen 2014. pod nazivom Pravilnik o uvjetima izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača, bez suštinskih promjena u odnosu na raniji pravilnik i prijavu o počinjenim nezakonitostima.

– U tom smislu je sve potvrđeno i nastavljeno kao što je i prije bilo. Nezakonitim radom pri donošenju ovih pravilnika ministri sebe stavljaju de facto u poziciju zakonodavca, a koja jasno pripada Parlamentarnoj skupštini BiH. Nadalje, u novim dokazima je navedeno da je od 14. marta 2017. nezakonito produžen Ugovor o obavljanju poslova stručnog osposobljavanja upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu, sa privatnom školom Centar za obrazovanje Široki Brijeg. Ugovor je istekao 5. januara 2017, a odobrenje za obavljanje poslova ove škole je važilo do 23. decembra 2016. Produženje ugovora je učinjeno bez ikakvih pravno valjanih osnova, pa čak nije poštovan ni ovaj nezakoniti pravilnik. Čista privatna relacija, gdje je aneks pripremio rukovodeći državni službenik, blizak drugoj ugovornoj strani, a ministar potpisao, naglašava Bajrambašić.

Inicijativa

U ovom periodu vrijedna pažnje je inicijativa Ministarstva za izmjenu Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prometu BiH, koja je pokrenuta 2016. (nakon podnesene krivične prijave), a što je vezano za nezakonitosti u primjeni Zakona (kvalifikacijske kartice vozača, odnosno početne kvalifikacije i periodično osposobljavanje vozača za međunarodni prijevoz).

Ova inicijativa je, kaže Bajrambašić, s očiglednom namjerom ozakonjenje nezakonitog procesa, koji se još provodi prema navedenom pravilniku. Podsjeća da Dom naroda PSBiH na 31. sjednici održanoj 19. jula 2017. nije usvojio ovaj prijedlog izmjena Zakona.

– Smatram da je ovdje, pored ostalog, prekršen i Ustav BiH, odnosno Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, jer se ove nezakonitosti odnose samo na jednu grupu građana, koji su dokazivo diskriminirani. Uvjeren sam da oštećeni vozači imaju pravo na povrat novca, zaključuje Bajrambašić, koji nam je dostavio kompletan tekst pritužbe.

Iz Ministarstva su ranije, na naše upite, odgovarali da je sve rađeno po zakonu.

image
PRITUZBA UREDU GT 23 3 2019-1
image
PRITUZBA UREDU GT 23 3 2019-2
image
PRITUZBA UREDU GT 23 3 2019-3
image
PRITUZBA UREDU GT 23 3 2019-4
image
oslobođenjeportal


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime