Tužilaštvo BiH i SIPA vrše provjeru 20 državnih institucija

0
16

psbihsarBiH – Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je danas prihvatila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, u drugom čitanju.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula podsjetio je da ovaj prijedlog predviđa usklađivanje postojeće visine stope zatezne kamate od 0,06 odsto, propisane Zakonom, sa visinom ove stope propisane entitetskim propisima kod naplate obaveza po osnovu direktnih poreza, a koja se plaća po stopi od 0,04 za svaki dan zakašnjenja, čime će se djelimično rasteretiti poslovni subjekti i stimulisati njihovo poslovanje.

Prema njegovim riječima, predloženo je i smanjenje iznosa naknadnog tereta prinude sa 10 odsto od iznosa duga na pet odsto.

Osim navedenog, u Prijedlogu izmjena Zakona konstatovano je da BiH nema interesa da štiti identitet obveznika indirektnih poreza koji dobrovoljno, u zakonom propisanom roku, ne izmiruju obaveze po osnovu indirektnih poreza i nalaze se u postupku prinudne naplate duga, zbog čega je predloženo da se javno, odnosno u sredstvima javnog informisanja objave podaci o takvim obveznicima i njihovom dugu.

S obzirom da na jučerašnjoj sjednici nije dobio podršku Predstavničkog doma, Prijedlog zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u prvom čitanju danas nije ni razmatran.

Komisija je prihvatila Prijedlog izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH za prošlu godinu, prema kojem su od 72 institucije, četiri dobile pozitivno mišljenje, 58 pozitivno mišljenje sa isticanjem predmeta, jedna mišljenje sa rezervom i devet mišljenje sa rezervom sa isticanjem predmeta.

Revizija je ponovo ukazala na neaktivan pristup izvršne vlasti, koja slabo provodi preporuke Ureda za reviziju, te ponovila da budžet treba donijeti na vrijeme, pojačati interne kontrole, smanjiti troškove upotrebe vozila, telefona i reprezentacije, prekinuti praksu zapošljavanja na osnovu ugovora o djelu na sistematizovana radna mjesta… Dževad Nekić, zamjenik Ureda za reviziju kazao je da su u Tužilaštvu BiH i SIPA-i u postupku provjere 20 državnih institucija kod kojih su uočene nepravilnosti.

Na današnjoj sjednici prihvaćeni su i izvještaji o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, kao i izvještaj o finansijskoj reviziji budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prošlu godinu.

Prihvaćen je i godišnji finansijski izvještaj Fonda za reformu javne uprave, uključujući i informaciju o realizaciji projekata Fonda, dok je izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za devet mjeseci ove godine primljen k znanju.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime