Tužilaštva KS: Kaplan neće biti krivično gonjen zbog uzimanja 24.000 KM iz budžeta

0
6

samir_kaplan.jpgSarajevo  ̶  Tužilaštvo Kantona Sarajevo odlučilo je da Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan nije počinio nikakav prekršaj kada je uzimao 600 KM za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan, piše bh. novinska agencija Patria.

Iz Tužilaštva objašnjavaju da je Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH nedorećen i pun manjkavosti pa to što je Kaplan uzimao naknadu za stanovanje u Vogošći iako u ovoj sarajevskoj općini ima vlastiti stan, to ne može biti osnov za krivično gonjenje.

Centar za istraživačko novinarstvo objavio je ranije da je ministar Salmir Kaplan primao 600 KM mjesečno za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan. U periodu od skoro četiri godine po tom osnovu je dobio 24.900 KM iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. To je više od četvrtine sume koju je platio za privatni stan, kupljen u sarajevskom naselju Vogošća prije pet godina.

Kaplan je nakon toga rekao da uopće nije znao za taj novac, nakon čega je dio vratio u budžet FBiH.

No, nakon što je Tužilaštvo ispitalo ovaj slučaj, ustanovljeno da Kaplan nije prekršio zakon i da neće krivično odgovarati.

– Tužilaštvo je provjerilo navode vezane za navodne nezakonitosti prilikom isplate sredstava za odvojeni život i smještaj Ministra kulture i sporta u Vladi F BiH Salmira Kaplana i utvrdilo da je za isplate tih naknada nadležna Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika, postupala u skladu sa važećim propisima.

Naime, Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, Uredba o naknadama koje pripadaju članovima Vlade FBiH i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće i Poslovnik o radu pomenute Komisije, osim dokaza o prebivalištu, ne zahtijevaju bilo kakav drugi dokaz, koji je potreban za ostvarenje prava na isplatu sredstava za odvojeni život i smještaj.

Ovakva nedorečenost i manjkavost navedenih propisa, ne može biti osnov za krivično gonjenje, niti članova Komisije koji su odlučivali o pojedinim zahtjevima za ostvarivanje ovih prava, kao ni podnosioca zahtjeva – navode iz Tužilaštva.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime