Tužilaštva iz BiH ne reagiraju na zločine Kapetana Dragana

0
4

Brčko – Reagirao je u javnosti Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka, zahtijevajući da se istraži uloga Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan i njegova odgovornost za ono što je uradila pod njegovom komandom jedinica Crvene bereteke.

„Kao udruženje pratimo aktivnosti tužilaštava BiH i Brčko distrikta BiH u pogledu otkrivanja i gonjenja počinilaca krivičnih djela ratnog zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Brčkom. Već dugo očekujemo reakciju nadležnih tužilaštava u vezi slučaja Dragana Vasiljkovića, zvanog kapetan Dragan, koji je osumnjičen za počinjeni ratni zločin u Hrvatskoj i zbog čega je izručen republici Hrvatskoj od strane pravosuđa Australije, jer postoje indicije da je on bio u Brčkom početkom rata u BiH sa svojim paravojnim formacijama pod nazivom Crvene beretke, kao i da je pružao podršku srpskim paravojnim formacijama u instrukcijama za formiranje specijalnih jedinica u Brčkom, koje će kasnije odvoditi nesrpsko civilno stanovništvo u logore, gdje su bili izloženi mučenjima i likvidacijama.

Zanimljiv je izostanak reakcije Tužilaštva Brčko Distrikta BiH i Tužilaštva BiH u pogledu mogućeg izručenja kapetana Dragana bh. pravosuđu gdje bi mu se sudilo za učešće u pripremanju i počinjenju ratnih zločina nad nesrpskim civilima Brčkog.

Javnost nije dovoljno upoznata o odnosu Tužilaštava prema ovom slučaju, naročito u kontekstu postojanja potpisanog sporazuma o saradnji tužilaštava BiH i Hrvatske, a što se da zaključiti iz odgovora predstavnika Tužilaštva BiH novinaru Patrije da oni nemaju komentara na pitanje da li se pristupilo bilo kakvom ispitivanju Vasiljkovića, čije se ime veže za brojne zločine počinjene i u Brčkom.

Ovim putem tražimo angažovan pristup oba tužilaštva, kako bi se svi organizatori i počinioci ratnih zločina nad nedužnim civilima bošnjačke nacionalnosti priveli ruci pravde“, zatražio je Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta.

Zločin je zločin i zaslužuje istragu i istinu. Niko ne zna pod kojim uvjetima je Dragan Vasiljković od Australije izručen Hrvatskoj, ali je i zločin na koridoru od Semberije do Knina bio dio jedistvene ratne strategije iste jedinice. Što se tiče Tužilaštva Brčko DC-ija i mnogo manji zločinci, nažalost, ostaju neprocesuirani”, navodi se u reakciji Ahmetović.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime