TUŠ zatvara svoje markete u BiH: Bh. dobavljačima duguju 20 miliona KM

0
115

tus-trgovinaBiH  ̶  Slovenački trgovački lanac „ТUŠ“ zvanično je potvrdio da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini obrazlažući to “prirodnim katastrofama“, a odgovornost za ovaj potez prebacuje na firme u BiH, navodi se u elektronskoj pošti koju je “TUŠ” poslao svim dobavljačima u BiH, javlja Capital.ba.

Na obavještenje domaći dobavljači reagovali su burno, bez ustručavanja optužujući “TUŠ” da ih pokušavaju prevariti, koristeći “prirodne katastofe kao izgovor što je samo još jedna u nizu drskosti i bahatosti“.

„Zbog teške situacije i nestabilnog okruženja TUŠ Trade je od danas pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u Bosni i Hercegovini“ navodi se u obavještenju uprave „TUŠ-a“ koje je stiglo na elektronsku poštu 92 dobavljača u BiH.

„Preduzeće je ove godine planiralo poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni činovi određenih dobavljača koji nisu imali razumijevanje za situaciju, te su svojim blokadama poslovanja onemogućili njezino rješavanje također i prema ostalim našim partnerima. Zbog navedenog se poduzeće suočavalo sa velikim izazovima u poslovanju i na kraju odlučilo da zatvori prodavnice“, navodi uprava „TUŠ-a“ u obavještenju koje je razbjesnilo domaće privrednike.

Ovo je čitavo elektronsko obavještenje, uz samo još jednu rečenicu da „sva dodatna pitanja upute na [email protected] ili komerci[email protected] ili nazovu u tajništvo na broj +387 37 318 620.“

Ogorčeni dobavljači bezuspješno su pokušavali na ove adrese dobiti više detalja.

Direktor firme za uvoz i distribuciju mesnih i mliječnih prerađevina „Intercamp“ Nedim Kalamujić im je poslao mail u kojem ih otvoreno optužuje za prevaru.

„Vlasniku, upravi i djelatnicima kompanija „Tuš“ , koji su uključeni u pokušaj prevare firmi iz Bosne i Hercegovine!!

Vi koji ste došli u Bosnu i Hercegovinu da pokradete lokalne firme, njihove uposlenike, građane Bosne i Hercegovine i njihovu djecu, treba da znate da vam ovaj pokušaj neće proći tako jednostavno.

Formirali ste firmu „Tuš“ doo Bihać, otvorili maloprodajne objekte, registrovali društvo sa osnovačkim kapitalom preko 20.000.000 KM, izblefirali domaće dobavljače, a onda posao prebacili na „Tuš trade“ sa osnivačkim kapitalom 2.000KM , na kojem su obaveze prema licima iz BiH sa 30.06.2014. bile preko 20.000.000 KM. Sličan scenario su građani BiH već doživili sa svojom štednjom kod Ljubljanske banke, kooperanti slovenskog nosioca ugovora na tzv. Sarajevskoj zaobilaznici itd.

Prirodne katastrofe kao izgovor za zatvaranje prodavnica je još samo jedna u nizu drskosti i bahatosti. I druga pravna i fizička lica iz BiH su pretrpila ogromne štete, ali se ne izgovaraju i ne pokušavaju varati i pljačkati druge. Koje blokade poslovanja? Za robu koju smo vam isporučivali uzimali ste kroz svoju maloprodaju – na kasama gotovinu, a niste plaćali račune i po godinu i i više dana. Šta su trebali dobavljači, da vam daju još 20.000.000KM??? Na telefon koji ste naveli, a i na bilo koji drugi telefon managera i djelatnikaTuš-a u BiH niko se ne javlja, a i u Sloveniji se ne želi javiti niko od odgovornih. Vas pozivam da platite dug i to odmah, a sva lica iz Bosne i Hercegovine kojima ste nanijeli štetu da ne dozvole dalju prevaru i pljačku. Mi smo vas opomenuli i našu opomenu u smislu daljeg procesuiranja kod pravosudnih organa BiH, sigurnosnih agencija, međunarodnih institucija itd, ćemo realizovati“, napisao je Kalamujić u mail-u koji je poslao i svim ostalim dobavljačima „TUŠ“-a u BiH.

Portal CAPITAL je 16. oktobra objavio tekst u kojem je otkrio da se TUŠ povlači iz BiH, da namjeravaju ostati dužni više od 20 miliona KM dobavljačima iz BiH. Dan poslije UIO BiH je pokrenula opsežnu kontrolu obje firme kompanije TUŠ, indirektno potvrđujući da TUŠ gasi svoje firme, da su neopravdano tražili povrat PDV-a, da vrše sumnjive transakcije sa povezanim pravnim licima, kao i da su obje firme u milionskim gubicima.

(Capital.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime