Turski ministar posjetio Gazijin vakuf i biblioteku

0
7

27 10 visoka turska delegacija u posjeti ghb

Sarajevo – Visoka turska delegacija, na čelu sa ministrom kulture, posjetila Muzej “Gazi Husrev-beg’

Visoka turska delegacija predvođena ministrom kulture Republike Turske, Yalcin Topcuom, i ambasadorom te zemlje u Bosni i Hercegovini, Cihadom Erginayem, posjetila je prošlog četvrtka Muzej Gazi Husrev-beg.

Gotovo pet stotina godina zajedničke historije, u okviru jedinstvenog Osmanskog carstva, ostavlio je veliki pečat na kulturu i tradiciju Bošnjaka. Tragovi naslijeđa iz osmanskog perioda historije Bosne posebno su vidljivi na reprezentativnim objektima Gazi Husrev-begovog vakufa, a naročito poznate medrese ‘Kuršumlije’ u kojoj se danas nalazi muzej. Upravo muzej, danas plijeni pažnju kako običnih prolaznika, tako i putnika namjernika pa i visokih međunarodnih delegacija.

 

U njemu je pohranjeno neprocjenjivo blago iz različitih stoljeća duge bosanske historije, ali ipak najvrijedniji eksponat jeste dio prekrivača sa mezara Muhammeda alejhiselam iz 16. stoljeća, koji zauzima centralno mjesto u nekadašnjoj dershani (predavaonici). Turskog ministra kulture posebno je dojmio prekrivač i način na koji je on dospio u bosnu, ali i sama činjenica da je sačuvan u Sarajevu tokom turbulentnih događaja u prošlom stoljeću.

Mushaf iz 17. stoljeća, svjedočanstvo je o umijeću prepisivača i njegovoj prefinjenosti prilikom iluminacije teksta, koji u vjerniku izazivaju strahopoštovanje pri samom pogledu na njega.

Mnoštvo berata, dokumenata kojima sultan povjerava, uz platu, neku dužnost, nalaze se izloženi u centralnom dijelu dershane.  Pisani su na osmanskom-turskom jeziku, a kvalitet papira  i izrade ovisio je o važnosti osobe za koju se berat pisao. Papir se posebno pripremao, strana na koju se pisalo presvlačena je posebnom smjesom zvanom ahar, koja je papiru davala glatkoću i gipkost.  Nije rijedak slučaj da su značajniji berati pisani na nekoliko komada papira od kojih je jedan bio rezerviran isključivo za tugru. Tradicionalnoj i obaveznoj tugri na beratu se daje svečan izgled. Nekada komadići ispisanog papira, danas su vrijedni eksponati koji nam pružaju uvid u administrativno-pravne poslove jednog velikog carstva. Turski ministar kulture je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su tretirani ovi dokumenti i zahvalio na trudu zbog njihovog očuvanja.

Ostali eksponati izloženi u drugim prostorijama Muzeja „Gazi Husrev-beg, zaokružuju sliku o liku i djelu ovog velikana bošnjačke historije, ali i o trajnom dobru koje predstavlja njegov vakuf.

Na kraju su se ministar kulture i ambasador Republike Turske zahvalili ljubaznim djelatnicima muzeja, koji su ih proveli kroz ovu kulturnu ustanovu i prezentirali im blago koje se tamo čuva.

Ministar za kulturu i turizam Republike Turske posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

U četvrtak,  22.10.2015. godine,  Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetio je ministar kulture i turizma Republike Truske, gospodin Yalçın Topçu. U njegovoj pratnji bili su i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini – gospodin Cihad Erginay, generalni direktor Direkcije za biblioteke i izdavaštvo pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske – gospodin Hamdi Turşucu i drugi cijenjeni gosti.

Oni su imali priliku upoznati se, na licu mjesta, sa pisanim kulturnim blagom, koje predstavlja zajedničko kulturno naslijeđe i Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Izrazili su svoju zahvalnost za projekte koje Biblioteka provodi na zaštiti, obradi i popularizaciji rukopisne baštine islamskog kulturno-civilizacijskog kruga.

Tokom posjete razgovarano je o mogućnostima povezivanja Gazi Husrev-begove biblioteke  sa srodnim institucijama u Republici Turskoj, posebno sa bibliotekom Suleymanijom, najvećom bibliotekom orijentalnih rukopisa u svijetu.

U knjizi utisaka ministar Topçu je naveo sljedeće:

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da sam kroz posjetu Bosni i Hercegovini imao priliku podsjetiti se na naše zajedničke civilizacijske vrijednosti. Zadovoljstvo je bilo osvjedočiti se o bogastvo koje se nalazi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i upoznati njenu cijenjenu upravu.

Knjige i rukopisi nas podučavaju našoj prošlosti, pripremaju nas za budućnost i imaju veličanstvenu ulogu mosta između različitih generacija. Želja nam je da se ova kolekcija još više proširi i bude u službi cijeloga čovječanstva. Kakva je sreća biti pripadnikom vjere čiji je princip „Uči!“ jedan od njenih temeljnih vodilja!“

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime