Turski jezik izborni predmet i u školama Unsko-sanskog kantona

1
7

turski-jezik-izborni-predmet-i-u-kolama-unsko

Sanski most – Unsko-sanski kanton postao je sedmi kanton u Federaciji BiH u kojem će turski jezik kao izborni predmet biti prisutan u osnovnim školama, te kao drugi strani jezik u srednjim školama.

Tim povodom sinoć je potpisan protokol između predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i predstavnika Turskog kulturnog centra Yunus Emre. Inače, turski je kao izborni jezik odranije bio prisutan u Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Bosansko-podrinjskog, Srednjo-bosanskom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu.

Ceremoniji potpisivanja protokola prisustvovao je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, gradonačelnik turskog grada Coruma Muzaffer Kulcu, kantonalni ministri obrazovanja te mnogobrojni gosti.

Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay istakao je kako ne postoji nikakva sumnja da će ovakvi projekti dodatno unaprijediti već dobru saradnju između Turske i Bosne i Hercegovine.

“Turska i Bosna i Hercegovina dvije su države koje imaju dobre odnose i dijele iste vrijednosti. Naše prijateljstvo je snažno, a naša saradnja razvija se u svim sferam života”, rekao je Erginay.

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman u izjavi za AA kazao je kako današnjim potpisivanjem protokola Unsko-sanski kanton postaje sedmi kanton u čijim školama se turski uvodi kao izborni predmet.

Kazao je kako se radi o jednom vrlo važnom projektu Turskog kulturnog centra pod nazivom “Moj izbor je turski”, koji je započet 2011. godine, a odnosi se na uvođenje turskog jezika u redovnu nastavu u osnovne i srednje škole u kantonima.

“U posljednje četiri godine turski jezik je učilo 6.120 učenika u 120 škola. U tom periodu organizovali smo različite aktivnosti poput takmičenja u sportu, slikanju, pjevanju. Za učenike koji uče turski jezik organizovali smo i brojne ekskurzije u Tursku”, kazao je Yaman.

Yaman je kazao kako su dobili vrlo pozitivne reakcije iz kantona u čije škole je uveden turski jezik kao izborni predmet, ali je također iskazao nadu kako će se turski učiti i u preostala tri kantona.

Federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović pohvalila je dosadasnji rad Turskog kulturnog centra Yunus Emre, kazavši kako je impresionirana radom i trudom ove organizacije. “Impresionirani smo radom i trudom iza kojeg stoji jedna brižljivo vođena kreativana i dugoročno planirana politika. Ja mislim da je pametan čovjek onaj koji uči od svakoga i ja sam prepoznala sav taj rad i trud koji centar Yunus Emre provodi u svojim aktivnostima”, kazala je Dilberović.

Podsjetimo također da je u okviru projekta “Moj izbor je turski” u Osnovnoj školi “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći danas dodijeljeno 112 ruksaka sa školskim priborom za isto toliko učenika koji već četiri godine uče turski kao drugi strani jezik.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Znači na sledećem popisu u BiH i Bošnjaka će biti manje. Ali će zato broj Turaka znatno porasti. Neću biti uopšte iznenađena što će to biti tako.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime