Turska: Većina izbjeglica u gradovima

2
7

Turska – Gotovo 2,5 miliona Sirijaca, utočište je našlo u Turskoj. Sirijsko pitanje jedno je od ključnih uoči nedjeljnih izbora, posebice nakon poziva njemačke kancelarke Turskoj da pomognu Evropi koja je pritisnuta izbjegličkim valom.

Omar iz Halepa i Ahmed iz Hame u Turskoj borave kao izbjeglice. Rade u maloj radionici za proizvodnju namještaja.

Ahmed u Ankari živi sa suprugom i sinom. Ostali dio njegove porodice je u Siriji.

Na svako naše pitanje, stidljivo odgovara samo sa po jednom riječi.

Predrasude o Njemačkoj

Iza kamere, nešto je opušteniji. “Samo je Sirija u mojoj glavi”, govori Ahmed, iako je zadovoljan životom u Turskoj.

Omar se nedavno zaručio. “Turska nas je lijepo primila”, kaže.

No, pomisao na odlazak u Evropu, na legalan način, nije mu strana.

“Put za Evropu ide morem… A ja morem ne bih. Ali, avionom bih. Tamo su plate, tamo je novac, tamo je sve. Život je lijep”, kaže Omar.

Nuri Sahin Kaplan , gazda je radionice u kojoj radi Omar. Za radnike iz Sirije kaže da su kao i ostali: Ima i dobrih i onih koji su manje dobri. Sve uposlenike, bez razlike, plaća 450 eura mjesečno.

Njegov otac i brojne komšije radili su nekada u Njemačkoj i Nuri misli da mladi ljudi, pa i Sirijci koji rade kod njega, idealiziraju život na Zapadu.

“Jedan mi je komšija rekao: ‘Možeš li vjerovati da u pola noći idem na posao…?’ Zato što to nisu vidjeli – i ne znaju kako je tamo”, svjedoči Kaplan.

No, svako bira ono što voli, dodaje Nuri.

“U Turskoj živi 2,5 miliona izbjeglica iz Sirije. Samo u Istanbulu, živi ih više nego u čitavoj Evropi. Do sada je za njihovu skrb, Turska potrošila 8 miliona dolara, od čega 7,5 vlastitih sredstava”, izvještava Adnan Rondić, reporter Al Jazeere.

Ponuda Evrope

Oytun Orhan, analitičar, pojašnjava da svega deset posto Sirijaca u Turskoj, živi u izbjegličkim kampovima. Svi ostali su u gradovima, zajedno sa domaćim stanovništvom. Posao nije lako naći i mnogi odlučuju otići na Zapad.

“Zbog toga što je sve manje nade za rješenje sirijske krize, Sirijci u potrazi za boljim životom idu u Evropu. Također, njihove ekonomske prilike u Turskoj, postaju lošije, i to je drugi razlog zbog kojeg odlaze”, kaže Orhan.

Iz Evrope je stigla i nova ponuda, u zamjenu za tursko učešće u zaustavljanju nekontroliranog priliva izbjeglica na stari kontinent. Ona podrazumijeva više novca za izbjeglice, olakšanje viznog režima za turske građane i odmrzavanje pregovora o turskom članstvu u EU.

“Ako Evropa ovo gleda samo kroz ekonomsku prizmu, mislim da Turska neće biti zadovoljna time. Turska to gleda šire, ne samo kroz novac. To za nju znači i pronalazak rješenja u samoj Siriji, i također, novu saradnju sa Evropskom unijom”, dodaje Orhan, analitičar Istraživačkog centra za bliskoistočna pitanja.

I upravo tako i zaključuje ovaj stručnjak ovog Istraživačkog centra iz Ankare – za Tursku je važno da pravilno procjeni šta ovom ponudom dobija, a šta daje.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Prema nekim procenama, Turska svake godine od rata u Siriji zarađuje po 10 milijardi dolara, dakle do danas je zaradila preko 40. Osim što obučavaju, naoružavaju i leče ranjene teroriste, zaradili su i od krijumčarenja preko 100 demontiranih fabrika iz industrijske zone u Alepu. Dalje, sirijska i iračka nafta prolaze nafotovodima kroz Tursku, a Islamska država ima kontrolu nad ovim resursom. Zvanična Ankara i ID sarađuju tako što Turska naftu i gas kupuje po mnogo nižim cenama od tržišnih, a turski inženjeri i radnici rade na tim naftnim poljima za više nego dobre dnevnice. Prema procenama svetske banke, turski zemljoposednici i vlasnici kapitala su najviše profitirali od rata u Siriji. Sa dolaskom sirijskih izbeglica skočila je cena zemljišta, s druge strane su smanjene dnevnice radnika, obzirom da su izbeglice povećale tržište radne snage.To je poslodavcima smanjilo troškove i povećalo profit. Zato nek ne kuka Erdogan, ono što je Turska pružila mnogostruko im se vratilo, a i sluđena EU je dala 3 milijarde dolara pomoći Turskoj za zbrinjavanje izbeglica.

  0

  0
  • Hm, zanimljiva prezentacija turske uloge u sirijskome ratu. Uvijek rado sagledavam stvari iz drugacijeg ugla i ova strana price nije bas u reflektorima mainstream medija!

   Slicne stvari su se dogadale i za agresije na BIH kada su citave fabrike – sve zajedno sa dokumentacijom i crtezima transportovane u srbiju. Primjerice sarajevski famos je demontiran i prenesen u srbiju zajedno sa mnostvom drugih fabrika…. Bas bi bilo zanimljivo staviti na papir koliko je srbija iznijela iz BIH.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime