‘Turska se želi pozicionirati na sredinu Jadrana gdje nisu bili ni za Osmanlija’

0
9

1_174562Turska – – Erdoganova izjava nije ništa drugo nego javno očitovanje onog što je prošle godine obznanjeno, a to je nova strategija Turske pod nazivom Strategijska dubina. Taj dokument je promišljanje što će Turska biti do 2071. godine. Ta godina nije slučajno odabrana, puna je simbolike – to je tisuću godina od početka Osmanlijskog carstva – objašnjava Domazet.

Turski premijer Recep Erdogan razbjesnio je javnost u Srbiji izjavom da je “Turska Kosovo, a Kosovo Turska”. Reagirao je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, nazvavši Tursku “agresorom bez oružja”. Hrvatski geopolitički analitičar, admiral u mirovini Davor Domazet Lošo, u nekoliko je navrata govorio o opasnosti od ponovnog turskog posezanja prema ovim prostorima te opasnosti koja se tu krije za Hrvatsku. U razgovoru s nama otkriva koja je pozadina Erdoganove izjave.

– Erdoganova izjava nije ništa drugo nego javno očitovanje onog što je prošle godine obznanjeno, a to je nova strategija Turske pod nazivom Strategijska dubina. Taj dokument je promišljanje što će Turska biti do 2071. godine. Ta godina nije slučajno odabrana, puna je simbolike – to je tisuću godina od početka Osmanlijskog carstva. Sam naziv znači da se Turska osjeća ne samo regionalnom silom na dva kontinenta nego ta dubina može ići i u dva smjera – na istok sve do Pakistana te na zapad do BiH. Naravno da je tu jedno od bitnih, mitskih mjesta Kosovo, gdje su se definitivno nakon bitke na Marici i na Kosovu pozicionirali u Europi. Erdogan je prošle godine vodio šest svojih ministara u posjet Sarajevu i nešto slično je i tamo izjavio, međutim, iz hrvatske politike nije bilo reakcija. Od tada je nastupio pritisak muslimanske politike na ona dva škoja. Turska se politika želi pozicionirati na sredinu Jadrana gdje nisu mogli biti ni za vrijeme Osmanlijskog carstva. U kontekstu te politike apsolutno ne iznenađuje ova Erdoganova izjava. Očito je to njihov strateški interes – kaže Domazet. Nije mu jasno zašto hrvatska politika tada nije reagirala na Erdoganove izjave kao što je to učinio Nikolić. A kako će na turska posezanja reagirati najveći globalni igrači?

– Uloga NATO-a će biti ozbiljna. Politika SAD-a je da želi jaku Hrvatsku da zaustave prodor Turske preko Kosova u BiH te Rusije preko Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Mislim da će se ići u tom pravcu da će SAD ubrzano ići za tim da se BiH uvede u NATO. Kad se uvede u NATO, tada će se neutralizirati i Rusija i dobrim dijelom Turska. Turska je SAD-u otkazala poslušnost i zato se sada samostalno ponaša, poglavito jer su uspjeli zaustaviti prosvjede protiv Erdogana, koji je učvrstio svoju vlast – objašnjava Domazet.

(dnevno.hr)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime