Turska oslobodila pritvorene akademike

0
1

Turska – Turske vlasti oslobodile su grupu od 15 akademika koji su ranije danas bili pritvoreni jer su potpisali peticiju kojom osuđuju vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske.

U petak su uhapšeni profesori i radnici na državnom univerzitetu u sjeveroistočnom gradu Kocaeli, a pokrenuta je istraga zbog mogućih optužbi za vrijeđanje države i korištenja “terorističke propagande” u ime Radničke partije Kurdistana (PKK).

Državna televizija objavila je ranije da će uslijediti nova hapšenja.

“Tražimo od države da okonča nasilje koje koristi protiv građanskih prava”, navodi se u peticiji pokrenutoj početkom ove sedmice, koju je do sada potpisalo hiljadu ljudi.

“Mi, kao akademici i istraživači ove zemlje, objavljujemo da nećemo šutjeti i postati dio ovog zločina”, dodaje se.

Peticiju su potpisali i neki poznati strani akademici kao što su Noam Chomsky i David Harvey, a u njoj se također poziva Vlada “da prekine uvođenje policijskog sata u regiji i kazni one koji krše ljudska prava u okviru snaga sigurnosti”.

Također se traži da se građanima koji su oštećeni tokom operacija ponudi kompenzacija za to, te da se ponovo stvore uvjeti za mirovne pregovore.

‘Bit ćemo sljedeće Kosovo’

Ertan Aydin, poslanik vladajuće AKP stranke u Parlamentu, rekao je za Al Jazeeru da ovakva deklaracija nije poštena, jer većinom kritizira državu, a ne oružane grupe.

“Jezik koji se koristi u ovom tekstu nema nikakve veze sa mirom. Otvoreno podržava grupe koje su prepoznate kao terorističke organizacije širom svijeta”, dodao je.

“U peticiji nema kritike PKK-a, kao da ova grupa ne izvodi sve strašne zločine u regiji.”

U peticiji se nigdje ne spominje zabranjeni PKK.

Cengiz Aktar, jedan od potpisnika peticije, rekao je za Al Jazeeru da jugoistočna regija Turske ide prema odvajanju zbog pogrešnih vladinih politika, dodavši da se tekstom poziva da se to okonča.

“Država je uvijek pokušavala da riješi kurdsko pitanje silom, od formiranja republike, izuzevši nedavno kratko primirje”, kazao je ovaj profesor političkih nauka.

“Mi smo u krugu nasilja. Nasilje jedne strane prema drugoj izaziva nastavak nasilja… Regija je u procesu da postane sljedeće Kosovo, koje se odvojilo od Srbije, nakon dugog nasilja. Dvije strane bi trebale početi pregovarati odmah, kako bi se ovo izbjeglo.”

Zakonske regulacije o ‘vrijeđanju Turske’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu oštro su kritizirali peticiju, a Erdogan je pozvao i pravosuđe da djeluje protiv “izdaje” potpisnika.

Profesor Aktar rekao je za Al Jazeeru da su zakonske regulacije o “vrijeđanju Turske” i “terorističkoj propagandi” nejasno definirane.

“One se mogu koristiti u slučaju bilo kakvih komentara kako bi se pokrenula istraga”, dodao je.

U posljednjem nasilju u ovom sukobu u četvrtak, u blizini policijske zgrade u većinski kurdskoj provinciji Diyarbakir eksplodirala je automobil-bomba, pri čemu je ubijeno šest osoba, uključujući djecu, a 39 je ranjeno.

Parlamentarac Aydin kazao je da se “država, naravno, može kritizirati, ali da je tekst apsolutno neispravan”.

“PKK ubija civile. Napada u Diyarbakiru jučer, u kojem su ubijena djeca, najnoviji je dokaz toga”, dodao je.

Porast nasilja

Porast nasilja uništio je mirovni proces koji je predsjednik Turske pokrenuo zajedno sa pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom krajem 2012. godine kako bi se okončala pobuna i sukobi sa više od 40.000 poginulih.

PKK, koji se smatra terorističkom organizacijom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, vodi trodecenijsku pobunu protiv turske vlade.

U novim sukobima turskih snaga i pripadnika te organizacije do sada je život izgubilo najmanje 200 pripadnika turskih snaga sigurnosti i ubijeno najmanje 1.700 pripadnika PKK-a.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime