Turska nije odgovorna samo za svoju teritoriju, već mnogo šire

0
9

news-2012-May-erdogan_nova_138049875Turska – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi da Turska do 2023. godine planira razviti vojnu industriju kako bi u velikoj mjeri otklonila vanjsku ovisnost, a sve s ciljem kako bi povećala sigurnosne kapacitete neophodne za nastavak trenda rasta nove Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Erdogan je prisustvovao svečanom otvorenju Centra za radarske i elektronske tehnologije ASELSAN u mjestu Golbasi u Ankari i tom prilikom istakao da je okončana era stare, a da je počela era nove Turske.

Ističući da je u proteklom periodu isprobano sve kako bi se zaustavio uspon Turske, Erdogan je kazao da je Turska spriječila sve te udare, poput onih u Gezi parku u Istanbulu. On je dodao da će turske vlasti nastaviti borbu sve dok nezdrava tkiva ne budu potpuno odstranjena.

Ukazujući na činjenicu da se Turska nalazi u regiji koja je žarište najvećih kriza, poput onih u Siriji, Libiji, Iraku, Jemenu, Armeniji, Gruziji i Ukrajini, Erdogan je kazao da je i Balkan danas miran, ali da je svakog trenutka prisutan potencijal za izbijanje problema u toj regiji.

“Mi se u toj problematičnoj regiji moramo ekonomski, politički i, naravno, sa sigurnosnog aspekta osigurati. Ukoliko ne budemo sigurni, nećemo moći pomoći ni našoj braći u drugim zemljama. Turska nije odgovorna samo za svoju teritoriju i narod. Njene historijske i kulturne odgovornosti su mnogo šire i veće”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je dalje kazao da je Turska unazad nekoliko decenija bila zatvorena u sebe i tražila rješenja svojih problema, a da nije bila jaka da pruži ruku svojim prijateljima u tom periodu kada se mnogo doga dešavalo u regiji.

“Nismo mogli dovoljno pružiti ruku našoj braći i nismo im mogli pomoći. Jedna 50-godišnja hanuma je u Sarajevu rekla našem zvaničniku nešto veoma važno i upečatljivo. Ta žena je kazala da je ‘tih 90-tih godina bila današnja Turska, ne bi nam mogli počiniti one zločine koje su počinili’. To je to. Uvjeren sam da isto to važi i za dešavanja u Karabahu i na brojnim mjestima na Bliskom istoku”, kazao je Erdogan.

Erdogan tvrdi da je jedan od pozadinskih razloga današnjih sukoba u Siriji, upravo ugrožavanje jake pozicije Turske, te dodaje da Turska nije mogla zaustaviti rat u Siriji, ali da je otvorila ruke i u zagrljaj primila sve ugrožene Sirijce.

Podsjetivši da se danas obilježava 27. godišnjica masakra u Halepčeu, gdje je režim Saddama Huseina hemijskim napadom ubio 5.000, a ranio više od 7.000 ljudi, Erdogan je kazao da svijet koji je nijemo gledao to stradanje i danas nijemo posmatra stradanje ljudi u sirijskom Halepu.

“Mi nismo nikada bili, niti ćemo biti zemlja koja želi ratovati. Ali, nećemo nikada ni odustati od svoje odlučnosti da budemo spremni na sve vrste borbe. Nastavit ćemo razvijati vojnu industriju sa percepcijom da budemo najbolji i najjači u toj oblasti”, zaključio je Erdogan.

Centar ASELSAN zauzima 350.000 metara kvadratnih prostora i riječ je o radarskoj platformi opremljenoj za sve aktivnosti u oblasti kopnenih, zračnih, pomorskih, svemirskih, elektronskih i bespilotnih vojnih aktivnosti.

 

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime