Turska blokirala YouTube

0
22

turska-youtube-tablet-ap-mainTurska – U Turskoj je blokirana internet stranica za razmjenu video sadržaja YouTube. Vlada je ljuta zbog objavljivanja audio snimka na kojem navodno visoki zvaničnici vojske i policije razgovaraju o vojnoj akciji u Siriji.

Prvo Twitter, a sada i YouTube. Turska služba za telekomunikacije (TIB) je saopštila da je blokada YouTube-a „administrativna mjera“. Nekoliko sati prije blokiranja je na YouTubeu objavljen telefonski razgovor koji se može svrstati “u red objavljenih snimaka gnusnog sadržaja, koji su u proteklih nekoliko mjeseci na internetu objavili anonimni kritičari vlade”, navodi se u zvaničnom obrazloženju. Na ovaj način se pred opštinske izbore, koji se održavaju 30. marta, želi nanijeti šteta konzervativnoj vladi i premijeru Erdoganu.

Ovaj put je navodno prisluškivan razgovor ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua sa šefom tajne službe i komandantom Generalštaba. Tokom razgovora su navodno traženi razlozi za rat sa Sirijom.

“Turski ministar vanjskih poslova Davutoglu je potvrdio istinitost snimka i rekao da je razgovor vođen u ministarstvu vanjskih poslova”, piše turski list Hürriyet. Ministarstvo vanjskih poslova je međutim navelo da je sadržaj “izobličen”. „Snimanje i širenje snimka takvog jednog sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova, tokom kojeg se razgovaralo o najosjetljivijim pitanjima sigurnosti, jedna je vrsta napada na nacionalnu sigurnost Turske, špijunski akt i ozbiljan prekršaj.

Ovaj incident pokazuje obim elektronskih prijetnji kojim je izložena naša zemlja“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i dodaje: „počinioci će ubrzo biti pronađeni, izvedeni pred lice pravde i snosiće teške posljedice“.

Korupcijski skandal u Turskoj

Turski premijer Erdogan je tokom jednog predizbornog skupa na istoku zemlje također kritikovao objavljivanje sninmka. On je takav postupak nazvao „nemoralnim, nečasnim i odvratnim“.

„Očajna i tužna odluka Turske“

Internet zajednica je oštro reagovala na blokiranje YouTubea. “Šta još nedostaje da se zemlja vrati u srednji vijek? Blokiranje Facebooka? Jedan od korisnika Facebooka je nakon blokiranja YouTubea napisao: “Isključite nam i struju”. Jadan od komentara na Facebooku je: „U Turskoj su blokirani Twitter i YouTube. To je apsolutno gušenje slobode mišljenja“. Evropska povjerenica za nove tehnologije, Neelie Kroes, blokiranje YouTubea je nazvala „očajničkom i tužnom odlukom turske vlade“.

Regulatorna agencija odnosno Vijeće za nadgledanje rada turskih medija (RTÜK), zabranilo je svim turskim medijima da objavljuju i dalje šire video i njegov sadržaj. Hürriyet piše da je Državno tužilaštvo u Ankari već pokrenulo istragu protiv odgovornih za taj video.

Bertan Tokuzlu: “Riječ je o veoma osjetljivoj temi”

„Snimak budi utisak da vlada želi kreirati međunarodni problem i odvratiti pažnju javnosti sa afere oko korupcije“, kaže stručnjak za pravna pitanja Bertan Tokuzlu. „Ako vlada želi pronaći razlog za rat onda je to apsolutno nespojivo sa međunarodnim pravnim standardima“, kaže Tokuzlu i dodaje da se mora obratiti pažnja i na druge aspekte problema. „Ne radi se o špijunaži. Navodni razgovor je vođen na sigurnom mjestu i radi se o jednoj osjetljivoj temi i pitanju: voditi ili ne voditi rat sa Sirijom“, kaže pravni stručnjak i navodi da je sadržaj objavljen na YouTubeu vjerovatno trebao uticati na javnost i rezultat izbora koji se održavaju u nedjelju.

On također dodaje da potpuna blokada YouTubea nije rješenje. „Nema opravdanja za potpunu blokadu YouTubea. Mogu se blokirati pojedinačni profili ili video snimci. U ovom slučaju bi to bilo legitimno“, navodi Tokuzlu i podsjeća da se blokiraje YouTubea ne može porediti sa blokiranjem Twittera. „Vijeće za državnu sigurnost je održalo hitni sastanak. To pokazuje ozbiljnost slučaja“, kaže Tokuzlu.

Stručnjak za pravna pitanja Tokuzlu kaže da u Kaznenom zakonu postoji član o državnim tajnama i špijunaži. „YouTube je slučaj za član 330 Kaznenog zakona.

„Radi se o informacijama koje se u interesu državne, nacionalne i međunarodne sigurnosti moraju držati u tajnosti. Kod kršenje tog člana Kaznenog zakona, političkom ili vojnom špijunažom, prekršilac mora računati na doživotnu zatvorsku kanu. To je veoma ozbiljno kazneno djelo“, kaže pravnik.

U audio snimku se govori i o isporuci oružja sirijskim grupama. „Ako je to tačno i ako će biti počinjem rati zločin, onda, prema zakonu Evropskog suda za ljudska prava, javnost ima pravo dobiti takve inforomacije“, objašnjava Tokuzlu i dodaje da je turska vlada očito reagovala preosjetljivo. “Ako snimak može poslužiti za dokazivanje ratnog zločina, onda bi mogao biti dobar dokaz da vlada u bliskoj budućnosti bude izvedena pred sud za ratne zločine. To je veoma osjetljiva tema“, kaže Tokuzlu.

Deutsche Welle / Autor: Senada Sokollu / Mehmed SmajićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime