Turković napadao tužioca Čavku i sudiju Tankića

0
21

download (1)Sarajevo – Na sjednici Apelacionog vijeća Suda BiH danas su advokati prvostepeno osuđenih članova zločinačke organizacije Zijada Turkovića nastavili izlagati žalbe.

Nepristojno ponašanje

Podsjećamo da je prvostepenom presudom Turković osuđen na 40 godina zatvora, a ista kazna izrečena je i Milenku Lakiću Lakiju. Saša Stjepanović je zbog međunarodne trgovine heroinom i kokainom osuđen na 12 godina zatvora, Fadil Aljović na pet, dok je Muamer Zahitović Ševrtko osuđen na tri godine zatvora zbog otimanja dionica sarajevske Fabrike čarapa “Ključ”.

Turkovićev branilac Fahrija Karkin završio je svoje izlaganje žalbe pred apelacionim vijećem u kojem se osvrnuo na prema njegovom mišljenju kontradiktorne iskaze svjedoka Isljama Kalendera, Seada Dumanjića i Emira Zekovića te na neke sporne odluke prvostepenog sudskog vijeća koje izreklo presudu. Između ostalog Karkin se opet dotakao i čestim izbacivanjem Turkovića iz sudnice zbog nepristojnog ponašanja.

Turković se također obratio sudijama te je kazao da je proces protiv njega friziran. Ni ovoga puta nije propustio priliku da diskreditira tužioca Olega Čavku kao i predsjednika sudskog vijeća koje ga je osudilo Izu Tankića.

Tužilac Čavka je reagirao na ove prema njegovim riječima nekorektne te neistinite navode koje je u svom izlaganju iznijela Turkovićeva odbrana.

 Dobio imunitet

– Svjedok Kalender, nije pokajnik, već je dobio imunitet te se nalazi u programu zaštite svjedoka. Tvrdnje o nezakonitom isključenju optuženog sa suđenja ne stoje, jer ga je predsjednik sudskog vijeća upozoravao da se nedisciplina u sudnici neće tolerirati. Svako ispitivanje svjedoka je počinjalo sa prisustvom optuženog. Stvarale su incidentne situacije koje su bile smišljene. Namjena obrane bila je da se uspori suđenje te da se eventualno počne iz početka da bi se optuženi pustili iz pritvora – pojasnio je Čavka.

Čavka se također osvrnuo na ponašanje optuženih prema pojednim svjedocima koje je označio degutantnim, a naročito prema Habibi Salkici, majci ubijenog Vernera Ajdarija.

– Je li takvo ponašanje prema umirućoj ženi koja je sahranila sina povreda postupka – kazao je Čavka.

Izlaganje žalbi branilaca ostalih optuženih u ovom predmetu će biti nastavljeno danas.

 Odbijeni dokazi

Svoju žalbu izložio je i Senad Bilić, branilac optuženog Saše Stjepanovića. Bilić je kazao da je odbrani odbijeno 85 posto dokaznih prijedloga.

– Nije oduzet nijedan gram droge. Ne zna se ko isporučuje tu drogu. Nema konzumenata te droge, a ni novca. To se ništa ne nalazi u presudi. Moj klijent je za pet godina koliko tretira optužnica stekao 10.000 KM i ništa više. Toliko o silnim milionima koji se spominju u optužnici – pojasnio je Bilić.

(bh-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime