Turci izdvajaju pet miliona eura: Zgrada Rijaseta na Kovačima bit će završena do kraja 2018.

0
5

U Sarajevu je danas potpisan protokol između Islamske zajednice u BiH-Vakufske direkcije i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o finansiranju nastavka izgradnje administrativne zgrade Rijaseta IZ u BiH na Kovačima, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazum su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci potpisali direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zaimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem.

Planirano je da se radovi na dovršetku izgradnje zgrade Rijaseta završe prije kraja 2018. godine, a Generalna direkcija vakufa Republike Turske će za to izdvojiti 20 miliona turkish lira (pet miliona eura).

Generalna direkcija vakufa Turske u BiH radi na 17 projekata

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zaimović istakao je kako je današnje potpisivanje sporazuma iznimno važan događaj, kako za IZ u BiH, tako i za njenu Vakufsku direkciju.

– Realizacija ovog projekta je plod višegodišnje saradnje između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, odnosno direktorom Adnanom Ertemom – rekao je Zaimović.

Naglasio je kako je Adnan Ertem veliki i iskreni prijatelj BiH i Islamske zajednice u ovoj zemlji. Kako je rekao, zahvaljujući njegovom razumijevanju stanja potreba vakufa u BiH Generalna direkcija vakufa Turske proteklih godina finansrala je ili finansira 17 velikih vakufskih projekata.

– Njihova vrijednost, zaključno sa projektom upravne zgrade Rijaseta prelazi 50 miliona konvertibilnih maraka (KM). Vakufska direkcija Turske nam pomaže da obnovimo i izgradimo kapitalne objekte koje bismo sami teško mogli sagraditi ili obnoviti. Većina ovih projekata, odnosno spomenika koji se obnavljaju nalazi se na Listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine – rekao je Zaimović.

Isa-begov hamam u Sarajevu, prvi projekat izvan granica Turske

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem poručio je kako je direkcija na čijem je čelu, svoj prvi projekat izvan Turske pokrenula upravo u BiH, a to je bila obnova Isa-begovog hamama u Sarajevu.

Ertem je kazao kako je to bila pokretačka snaga za ostvarivanje drugih brojnih projekata na Balkanu, te dodao kako turska direkcija u narednom periodu treba raditi na više projekata u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

– Mi smo svjesni svoje dužnosti da vršimo restauraciju svih objekata koji su ostali iza Osmanskog carstva. Naša je obaveza da sve te objekte obnovimo i dovedemo u stanje koje im priliči. Mi se krećemo sa sviješću i filozofijom da moramo restaurirati i obnoviti sve historijske spomenike koji se nalaze izvan Turske i drago nam je da smo ti povodom danas ovdje – poručio je Ertem.

Dodao je, također, da koliko god je nova zgrada Rijaseta bitna za stanovnike BiH, isto toliko je vaćna i za Tursku. Ertem je dodao kako bi završetak radova na zgradi trebao biti gotov prije kraja 2018. godine, te da će za to biti izdvojeno pet miliona eura.

Kavazović: Još jedna građevina će bi uknjižena u Gazi Husrev-begov vakuf

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović podsjetio je kako je prije skoro deset godina položen kamen temeljac za izgradnju administrativnog sjedišta zgrade Rijaseta IZ u BiH, a to je učinjeno iz želje da se sa jednog mjesta usmjeravaju mnogobrojne aktivnosti muslimana u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori.

– Željeli smo unaprijediti naš rad, jače puhnuti u leđa našim aktivstima i volonterima, te glasnije svjedočiti naše postojanje. U toj našoj zelji trpili smo mnogo kritika i osporavanja, kao da radimo nešto što nam ne stoji i što nije za nas – rekao je Kavazović.

– Potpisivanjem ovog protokola obavezali smo se da ćemo ovu građevinu uknjižiti kao još jedan vakuf Gazi Husrev-bega, na čijoj vakufskoj parceli, prema našim pretpostavkama, se ona i nalazi. Vjerujemo da je u ovome Allahova odredba – poručio je Kavazović uputivši još jednom riječi zahvale Vladi Republike Turske i Generalnoj direkciji vakufa ove zemlje, te bivšem reisu-l-ulemi Ceriću, u čijem mandatu je započet ovaj projekat.

Potom je uslijedilo potpisivanje protokola, te uručivanje prigodnih poklona.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su ambasador Turske u BiH Haldun Koc, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić, muftije, drugi predstavnici IZ u BiH, predstavnici turskih organizacija koje djeluju u BiH, te mnogobrojne zvanice i gosti.

(faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime