Tržištu kapitala u FBiH prijeti kolaps

0
21

slikac.phpSarajevo – Tržište kapitala u Federaciji BiH /FBiH/ polako se približava potpunom kolapsu o čemu svjedoči podatak da čak 37 dioničarskih društava čeka na upis članova nadzornih odbora, koji treba da imenuju uprave preduzeća, pokazuju informacije iz entitetske Komisije za vrijednosne papire.

Rad ove komisije već duže vrijeme je blokiran, s obzirom da je zbog sudskih presuda osporen rad članova, čiji je mandat istekao još 2009. godine,

piše “Dnevni avaz”.

Osim upisa u registar upravljačkih struktura preduzeća i institucija, praktično je zaustavljeno i odobravanje emisija vrijednosnih papira, povećavanje i smanjivanje osnovnog kapitala banaka i dioničarskih društava te izdavanje dozvola za njihov rad, piše list.

Među 37 društava koja su u proteklom periodu uputila Komisiji zahtjeve za upis članova nadzornih odbora, nalaze se i ključne federalne institucije, javna i privatna preduzeća, banke i osiguravajuće kuće.

Na spisku se, između ostalih, nalazi se Registar vrijednosnih papira FBiH, institucija koja je zadužena da, prema odobrenju Komisije, vodi registraciju privrednih subjekata, održava podatke o vrijednosnim papirima, te da izrađuje listu dioničara. Njen rad blokiran je do daljeg zbog činjenice da nema validan Nadzorni odbor, prenosi list.

I Nadzorni odbor Fabrike duvana Sarajevo /FDS/ ne može početi s radom sve dok ga Komisija ne upiše. Dodatni problem FDS-a je to što se vodi spor zbog različitog tumačenja odluke o imenovanju članova Nadzornog odbora, i to zbog toga što su izabrana dva različita sastava ovog odbora.

Na upis članova nadzornih odbora čekaju i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao što su “Unis” Sarajevo, te Konfekcija “Borac” Travnik. Na spisku su i preduzeća poput “Hidromontaže” Sarajevo, Fabrike alata Goražde, “Napretka” Tešanj, “Mlina” Ustikolina, GP “Put” Sarajevo.

Takođe, na spisku je i nekoliko banaka, kao i osiguravajućih društava, poput NLB banke Tuzla, Vakufske banke i Grave osiguranja.

Predstavnički doma Parlamenta FBiH trebalo bi da 29. oktobra ponovo razmatra autentično tumačenje Zakona o Komisiji za vrijednosne papire FBiH, prema kojem aktuelni saziv Komisije, u kojem su Hasan Ćelam, Milorad Rajlić i Matej Živković, može nastaviti s radom sve dok ne bude imenovan novi.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime