Trudna novinarka ne može kući u Novi Zeland zbog mjera, pomoć joj pružili talibani

0
1767

Charlotte Bellis (Foto: Instagram)

Trudna novozelandska novinarka Charlotte Bellis obratila se talibanima za pomoć te se sada nalazi u Afganistanu nakon što ju je njena matična zemlja spriječila da se vrati kući zbog sistema karantina.

U kolumni objavljenoj u New Zealand Heraldu, Bellis je napisala kako je ironično što je jednom ispitivala talibane o njihovom tretmanu žena, a sada isto pitanje postavlja vlastitoj vladi.

“Kada trudnoj, neudatoj ženi talibani pruže sigurno utočište, znate da je vaša situacija zbrkana”, napisala je Bellis u svojoj kolumni.

Novozelandski ministar Chris Hipkins rekao je da je njegova kancelarija zamolila zvaničnike da provjere da li su slijedili ispravne procedure u Bellisovom slučaju, što se na prvi pogled činilo da zahtijeva dalje objašnjenje.

Novi Zeland je uspio spriječiti širenje koronavirusa i držati ga na minimumu tokom pandemije te je prijavio samo 52 smrtna slučaja od koronavirusa među svojom populacijom od 5 miliona stanovnika.

Međutim, zahtjev da čak i građani koji se vraćaju u zemlju provedu 10 dana u izolaciji u karantinskim hotelima koje vodi vojska doveo je do toga da hiljade ljudi čekaju na povratak kući.

Priče o građanima koji su zaglavili u inostranstvu u teškim okolnostima izazvale su sramotu za premijerku Jacindu Ardern i njenu vladu, ali Belisova situacija je posebno upečatljiva.

Prošle godine je radila za Al Jazeeru, pokrivajući povlačenje američkih trupa iz Afganistana, kada je privukla međunarodnu pažnju ispitujući talibanske vođe o njihovom ponašanju prema ženama i djevojkama.

U svojoj kolumni u subotu, Bellis je rekla da se vratila u Katar u septembru i otkrila da je trudna sa svojim partnerom fotografom Jimom Huylebroekom, saradnikom New York Timesa.

Ona je trudnoću opisala kao “čudo” nakon što su joj ranije ljekari rekli da ne može imati djecu. U maju bi trebala roditi djevojčicu.

Vanbračni odnos je nezakonit u Kataru, a Belis je rekla da je shvatila da mora da ode. Ona je više puta pokušavala da se vrati na Novi Zeland, ali bezuspješno.

Rekla je da je u novembru dala otkaz u Al Jazeeri te se sa partnerom preselila u Huylebroekovu rodnu Belgiju. Međutim, nije mogla dugo ostati, jer nije bila belgijski stanovnik. Jedino rješenje je bilo drugo mjesto za koje par ima vize za život, a riječ je o Afganistanu.

Bellis je rekla da je razgovarala sa svojim talibanskim kontaktima koji su joj rekli da će biti dobro ako se vrati u Afganistan.

“Samo recite ljudima da ste u braku i ako eskalira, pozovite nas. Ne brinite”, prisjetila se Bellis riječi koje su joj rekli talibani.

Rekla je da je poslala 59 dokumenata novozelandskim vlastima, ali su one odbile njen zahtjev za hitan povratak.

Chris Bunny, zajednički šef novozelandskog sistema za upravljanu izolaciju i karantin, rekao je da mjere propisane za putovanja nalažu da od podnošenja zahtjeva do povratka u Novi Zeland moraju proći dvije sedmice.

On je istakao da su kontaktirali Bellis te joj preporučili da napravi još jednu aplikaciju koja bi se uklopila u zahtjeve.

Belis je rekla da trudnoća može biti “smrtna kazna” u Afganistanu zbog lošeg stanja porodiljske njege i nedostatka doktora.

Nakon razgovora sa advokatima, političarima na Novom Zelandu, ona je zaključila da se njen slučaj ponovo kreće naprijed, iako joj tek treba odobriti prolaz kući.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime