Trovače djece treba staviti u zatvor s najgorim ubicama

0
1

imagesSarajevo – Usvojeni Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je inicijator ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB BiH), a koji predviđa krivičnu odgovornost i sankcije za bh. građane koji protuzakonito formiraju i pridružuju se stranim paravojnim formacijama, naišao je na snažnu podršku! 

Država kriva

Semir Kobić, otac Aide, koja je s Edinom Alijevom, s kojim se šerijatski vjenčala, otišla u Siriju, kazao je jučer za “Avaz” da je ovakav zakon za svaku pohvalu, jer smatra da su “naša djeca otrovana” i da treba drastično kazniti organizatore.

– Ne mislim na svoje dijete, jer ona nije zavedena, već vrbovana. Ona je magistrica hemije i svjesno je otišla tamo. Ali, ti trovači maloljetnu djecu zavode. Treba ih pohvatati i staviti u zatvor s najgorim ubicama i koljačima – rekao je Kobić.

On je dodao da u Zenici, gdje živi, više nije riječ o pojedinačnim slučajevima, već o cijelom pokretu koji radi na tome da se bh. državljani vrbuju i šalju na ratište u Siriju.

– I država je kriva zbog ovakve situacije, jer se moralo ranije reagirati. Djeca odlaze jer nemaju perspektivu. Pa, vi imate u selima oko Zenice nekakve hodže koje vjenčavaju tu djecu… I njih treba kazniti – istakao je Kobić.

U selu Orahovice, naime, samoprozvani imam, predsjednik Mjesne zajednice i jedan od vođa bh. selefijskog pokreta Senad Čolaković, kako saznajemo, najčešće šerijatski vjenčava mlade bračne parove.

Osim porodica, i stručnjaci za sigurnost uputili su sve pohvale za dopune zakona.

Mirsad Abazović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kazao je za “Avaz” da je dobro da se važna pitanja iz sigurnosnog diskursa reguliraju i zakonom te da to predstavlja uvođenja reda, a istovremeno sužava prostor za voluntarističko djelovanje prema određenoj pojavi i nosiocima tih pojava ili, pak, u dobroj mjeri priječi politikantsko, uskogrudno, pa i štetočinsko manipuliranje.

– U svakom slučaju, odlazak na druga ratišta, pojedinačno, grupno ili organizirano, s one je strane zakona, razuma, humanizma, kulture, pa i općeprihvaćenih vjeronazorskih standarda. Inspiratori, organizatori i realizatori odlazaka na druga ratišta mnogostruka su sigurnosna prijetnja kako unutar tako i van naše države – kaže Abazović.

Ni morala ni duha

On pojašnjava da svrstavanje na bilo čiju stranu u sukobu van naše države, predstavlja direktno suprotstavljanje onim pozitivnim, međunarodno relevantnim standardima politike BiH, a to su nemiješanje u unutrašnju politiku neke zemlje, saradnja država na principima mirnog rješavanja sukoba, svestrano suprotstavljanje terorizmu…

– “Lutajući ratnici” ili “psi rata” nemaju ni moralno, ni duhovno, ni društveno, ni ekonomsko opravdanje za takve svoje postupke. Oni su i ovdje sigurnosna prijetnja prvenstveno u smislu društvene sigurnosti, tamo gdje odu svekolika su prijetnja, a ako se ovamo i vrate, bit će sigurnosna prijetnja, s tim što će ta prijetnja biti još ostrašćenija – dodao je Abazović.

Inače, dopune Krivičnog zakona BiH u parlamentarnu proceduru uputio je Klub poslanika Saveza za bolju budućnost BiH.

Definitivno usvajanje 30. decembra?

Mirsad Đugum (SBB), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, smatra da je i više nego dobro što su skoro jednoglasno podržane izmjene Krivičnog zakona te je mišljenja da bi 30. decembra ovaj zakon definitivno trebao biti usvojen.

– Sada se prikupljaju amandmani, pa će Ustavnopravna komisija ponovo dati svoje mišljenje. Zadovoljni smo i nadamo se da će ovaj zakon uroditi plodom te da ćemo spriječiti odlazak bh. momaka, ali i djevojaka, na strana ratišta – kaže Đugum.

Koje su zatvorske kazne predviđene

Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH predviđa:

Najmanje 5 godina zatvora ko protivno Zakonu o odbrani BiH ili Zakonu o OSBiH organizira, rukovodi, obučava ili mobilizira pojedince ili grupe s ciljem pridruživanja stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

Najmanje 3 godine zatvora za one koji se pridruže stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

Kazna zatvora od 1 do 10 godina za one koji nabavljaju ili osposobljavaju sredstva, uklanjaju prepreke, stvaraju planove ili vrbuju druge, čime se stvaraju uslovi za direktno počinjenje ovog krivičnog djela.

Kazna zatvora od 3 mjeseca do 3 godine ko javno, putem sredstava informisanja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela.

Kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 3 godine, a može se i osloboditi od kazne, za počinioca ovog krivičnog djela koji otkrivanjem grupe spriječi počinjenje krivičnog djela.

(dnevniavaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime