Trodnevnim programom Jajce obilježava Dan državnosti BiH

0
0

indexJajce – Prigodnim trodnevnim programom Općina Jajce će u saradnji s brojnim organizacijama i ustanovama obilježiti 25. novembar, Dan državnosti BiH, i sjećanje na Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu.

Sutra će ispred Spomen-fontane u centru Jajca  u znak sjećanja na sve oslobodioce iz Drugog svjetskog rata biti položeno cvijeće, nakon čega će uslijediti svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce.

Referat o značaju obilježavanja Dana državnosti BiH i Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a izložit će doktor historijskih nauka i nekadašnji direktor Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a Enes Milak.

 Sumirajući referat koji će iznijeti na svečanoj sjednici, Enes Milak je istakao da se Dan državnosti BiH veže za Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, jer do 1943. godine narodi BiH nisu živjeli u nekoj samostalnoj državi. Naglašava da je tada u Mrkonjić- Gradu počeo proces obnove državnosti BiH koji će potrajati sve ratne godine, a završit će se tek 1946. godine, odnosno 1974. godine donošenjem Ustava BiH.

 – U Mrkonjić-Gradu nisu bile donijete sve relevantne odluke poput onih koje su donijete za Jugoslaviju u Jajcu. Čekalo se Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu 1944. godine da se u najvećem kapacitetu formira i obnovi državnost BiH. Taj proces potrajat će i na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a u Sarajevu 1945., a može se reći da je završetak tog procesa bio 1946. godine kada je donijet Ustav BiH – kazao je.

 Milak podvlači da je BiH time postala jedna od šest republika federativne Jugoslavije, dok je Ustavom iz 1974. godine BiH dobila sve atribute državnosti. Ističe značaj tog ustava za 1992. godinu kada je Republika BiH proglasila izlazak iz Jugoslavije.

 – Dan državnosti je jedan od onih praznika koji se poštuje u svim državama. Nažalost, kod nas se i ove godine slavi samo na pola teritorije – u Federaciji BiH, iako je u Mrkonjić-Gradu dogovoreno da će BiH biti i srpska i hrvatska i muslimanska – zaključio je Milak.

 U Domu kulture Jajce  26. novembra bit će otvorena izložba “Obnova državnosti BiH”, dok će u poslijepodnevnim satima na istom mjestu uslijediti svečani koncert, uz učešće djece iz Dječijeg vrtića “Bare”, učenika osnovnih i srednjih škola iz Jajca, članova KUD-ova te Gradskog duhačkog orkestra Jajce.

 Prethodno je cjelokupan program obilježavanja Dana državnosti u Jajcu otvoren  22. novembra izložbom “Summa Bosniaca”, autora Seada Emrića, u Gradskoj galeriji.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime