Trnovo najveća Općina u Kantonu Sarajevo, a imaju svega 69 učenika

0
14

Trnovo – Trnovo je općina sa najmanjim brojem učenika, iako je po površina najveća u Kantonu Sarajevu. UOŠ “Zaim Kolar” u Dejčićima, koja i jedino radi na području Općine, od prvog do devetog razreda ima svega 69 učenika.

Smanjuje se broj učenika

– Broj učenika se, nažalost, sve više smanjuje. Roditelji tu žive dok mu im jedno od djece ne krene u srednju školu. Kada se to desi, onda odlazi cijela porodica. Obično odlaze u Hrasnicu, Hadžiće i Ilidžu – kaže direktor “Zaim Kolar” Adis Hodžić.

Nekada je, kaže, samo na području MZ Delijaš bilo više od 120 učenika. Moderna škola izgrađena je i u Šabićima, ali i ona ne radi zbog nedostatka učenika. Ljudi sve više bježe iz sela. Mada imaju izgrađene moderne saobraćajnice, telefone, javnu rasvjetu, saobraća gradski prijevoz…

– Iz Šabića, Delijaša i drugih mjesta djeca vozare do Dejčića.Imamo organizovan kombi prevoz – kaže Hodžić.

Kabinentska nastava

Škola u Dejčićima jedna je od najljepših u KS. Izgrađena je poslije rata. Tu su moderne učionice, izvodi se kabineska nastava. Uz školu je sportska dvorana, izgrađeno je i vanjsko igralište, te drugi sadržaji, čime se malo škola može pohvaliti. Dok su u Sarajevu bili magla i smog, ovdje je svakodnevno sijalo sunce.

Naša škola je u prirodi, u zelenilu, na čistom zraku, kaže učiteljica Sabaheta Šabotić, koja uči prvačiće.

Sedam prvačića

– Imam sedam učenika. Naši prvačići su: Berina Husić, Adin Koso, Amila Mizdrak, Elma Mulaosmanović, Zaim Mulaosmanović, Sarah Pločo i Iman Pozder. To su izuzetno inteligentna djeca. Od prvog dana bez ustručavanja komuniciraju, pitaju sve što ih interesuju, daju svoja mišljenja. Divota je raditi sa ovim učenicima – kaže učiteljica .

Zbog malog broja učenika postoje kombinovani razredi. U istoj učionici su učenici trećeg i četvrtog, te petog i šestog razreda. Dok se jednim predaje novo gradivo, dotle drugi vježbaju zadatke i pređeno gradivo.

-Takav rad je teži, ali na takvo nešto smo navikli. Svi nastavnici i učitelji razredne nastave su dugo u svome poslu i rade s ljubavlju. To je i najvažnije – ističe direktor Hodžić.

U sastavu škole je i predškolsko odjeljenje koje broji desetero djece. Budući prvačići adaptiraju se za polazak u školu.

Škola u prirodi

– U Šabićima imamo školu u prirodi, koja je u sastavu OŠ “Zaim Kolar” Dejčići. Tu dolaze djeca iz sarajevskih osnovnih i srednjih škola. Nedavno su nam bili srednjoškolci zubotehničke škole iz Sarajeva. Kapaciteti su gotovo popunjeni u aprilu, maju i junu, kada se organizuju škole u prirodi. Sa Ministrastvom obrazovanja KS radi se elaborat da se škola proširi, jer za tim postoji velika potreba – istakao je direktor Hodžić.

Autor: R. B.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime